Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

İlk fezanotumuz

ABD'liler uzaya gidene astronot, Ruslar kozmonot, Çinliler Taykonot, Türkler de fezanot diyor. Nihayet bir fezanotumuz oldu. Hezarfen Çelebi'nin atladığı Galata'dan stratosfere çıkmamız hiç kolay olmadı!
Dünyada Türk'ün adım atmadığı hiçbir köşe bucak yoktur. Geçen eylülde bu listeye atmosferin üst katmanlarını da kattık. Troposfer, stratosfer, mezosfer, termosfer ekzosfer'e gitti bir Türk, ilk defa uzaydan geçti. Dünyada en yüksek seviyeye çıkan tek Türk, Durmuş Döven.
Birleşmiş Milletler'e üye 216 ülke var.
Bugüne kadar sadece 8'inden uzaya gidenler oldu, Türkiye listeye adını yazdırdı.

***

Fezanot Döven, Reysaş Yatırım Holding'in sahibi.
22 şirketi yönetiyor.
5 bin kişiye istihdam sağlıyor.
19 yıldır da uçuyor.
Son üç yılda uzaya gitmek için araya sokmadığı adam, yapmadığı antrenman, geçmediği kontrol kalmadı. Sonunda Rusları ikna etti. 50 bin doları ödedi.
Bir, iki kere uçuşu ertelendi. En son 13 Temmuz'da uçacaktı. Vücut ölçüleri alındı. Kaskı, tulumu, "beyni oksijensiz kalmasın" diye 39 numara ayakkabı yerine 49 numara ayakkabısı bile hazırlandı. Lâkin İstanbul'daki ofisi, yanlışlıkla 55 cm olan kask çapını, 55 mm diye bildirilince, bu defa Ruslar çıldırdı. Çaresiz uzaya gitmek için iki ay daha bekledi heyecanlanınca, tansiyonu fırladı. Doktora gitti. "Uzaya gideceğim, ondan mı?" dedi. Doktor, "Git dinlen sonra uzaya gidersin" deyip, dalgasını geçti.
***

Yılmadı.
13 Eylül'de tek başına gittiği Sibirya'daki Nizhny Novgorod askeri üssünde, MIG-29'a bindi. Giydiği giysiler yüzünden vücudu beton dökülmüş gibiydi. Yanına bir şey almasına izin vermediler. Bir tek diktirdiği tulumun koluna Türk bayrağını yerleştirebildi. Yanında 15 yılda 5 bin 300 saat uçan, üç kere uzaya gidip gelen bir Rus pilot vardı. 76 bin 800 feet yüksekliğe çıktı. 67 dakikada dünyanın üçte birini gördü. Stratosferde cayır cayır yandığını hissetti. "Oksijensiz kalıp, karanlıkta dönüp durup, yok olacağım" paniğini de yendi.
***

Dünyada 16 ülke uydu üretiyor. 4 ülke fırlatıyor.
2016'da tanrı ve tabiat izin verirse, Türkiye kendi roketiyle uydusunu fırlatacak... Göktürk uydusunun fırlatılmasının izlendiği ODTÜ'de olanlar için kıyamet kopuyor.
Keşke kıyamet böyle işler için kopsa!!!
Suriye'de düşürülen uçakta ölen Gökhan Ertan, fezanot olacaktı. Yeni yılda savaş uğruna kaybettiklerimiz anısına barış dileyelim, olur mu?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA