Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Ege Denizi oldu bittiye gelmez!

Suriye, PKK terörü derken uzun süredir unuttuğumuz bir sorun, yeniden gündemimize yerleşiyor. Ortada 1976'da imzalanan "Bern Mutabakatı" varken komşumuz Yunanistan, "Ege'de petrol arayacağım" diye harekete geçti. Bern Mutabakatı'na göre, her iki devlet 6 millik karasuları dışında paylaşılmayan kıta sahanlığı alanlarında arama yapmamayı taahhüt etti.
Çünkü Ege Denizi, kıta sahanlığı paylaşılamayan ihtilaflı bir alan. İki ülke "kıta sahanlığı" teşebbüslerinden dolayı geçmişte o kadar çok gerginlik yaşarken, şimdi bu tek taraflı petrol arama hamlesi nereden çıktı?

***

Deniz hukukçusu Avukat Ali Kurumahmut dedi ki: "Türkiye 'krizdeki komşuyu zor durumda bırakmayalım' diye kendi adına yapması gerekenleri yapmadı. Komşu ise Türkiye'nin içinde bulunduğu şartlara baktı, hiç vakit kaybetmedi. Bunu yaparken Türkiye'nin egemenlik haklarını hedef aldı."
Ege Denizi'nde teknik ve karmaşık çok sayıda sorun var. Ama bunların en önemlisi, temeli olan "egemenlik" sorunu.
Türkiye ve Yunanistan, egemenlik sorununu halletmeden, deniz ve hava sahasına ilişkin sorunları çözemez!.. Toprak egemenliği çözülecek ki, bu toprağın kontrol edeceği deniz alanları ve hava sahasına ilişkin sorunlar da halledilsin...
***

Ege Denizi'nde egemenliği Yunanistan'a devredilmemiş 156 ada, adacık ve kayalık bulunuyor. Batı ve Doğu Kardak, bu adaların en küçüklerinden ikisi!
Türkiye, komşusunun çok zor günler geçirdiği bir dönemde, egemenliği hiçbir zaman Yunanistan'a devredilmemiş ada, adacık ve kayacıklarla ilgili kritik bir konuyu gündeme taşımadı.
Yunanistan öyle mi? AB'den aldığı mali desteğin gazıyla yine yapacağını yaptı. Fırsat kollayıp, stratejik taarruza geçti. Karasuları dışındaki açık deniz alanlarında petrol arayacağını ilan etti.
***

Yunanistan, Doğu Akdeniz ve Ege Denizi'ni bir bütün olarak görüyor.
Güney Kıbrıs'la birlikte Türkiye'yi Ege ve Doğu Akdeniz'de ana kıtasının karasularına, yani denizin gözle görülür kısmına hapsetmek istiyor! Ufkun kara tarafına hapsedilen Türkiye nasıl bir büyük ekonomik güç olabilir ki!
Bu noktada yine Kurumahmut uyarıyor: "Eğer Yunanistan Ege'nin açık deniz alanlarında oldubittilerle kıta sahanlığı araştırmasına teşebbüs eder, Ege veya Doğu Akdeniz'de tek başına münhasır ekonomik bölge ilanı yoluna giderse, Türkiye egemenlik tezini çok ciddi şekilde
gündeme taşımalı..."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA