Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

TÜSİAD'ı halka açtılar!

TOBB, Türkiye'nin en güçlü meslek birliği. Yarı kamusal nitelik taşıyor. "Zorunlu üyelik" en büyük gelir kalemi. Emtia borsaları, TIR geçiş belgesi derken her yoldan para akıyor birliğe... Şubat ve martta seçim var TOBB'da; heyecan dorukta.
2005'teki düzenlemeyle siyaset yapanlar ipleri ele geçirdi birlikte. Bu seçimde cemaatlerin güç oyununa tanık olacağız. Ekonomik gücü elinde tutan Gülencilerle, bürokrasiye hükmeden Nakşiler arasındaki pozisyon yarışı, küçük cemaatleri bile farklı farklı kart açmaya itiyor. Marmara ve Ege'deki odalarda Gülenciler, Akdeniz'de Süleymancılar öne çıkıyor. Karadeniz'de Nakşiler, Süleymancılar dengede. İç Anadolu'da ise küçük cemaatler dikkat çekiyor. Doğu ve Güneydoğu'da dengeleri şıhlar belirliyor.

***
Ama 43 yıl önce kurulan TÜSİAD öyle mi? Üyeleri gönüllü aidat ödüyor. Katma değerli üretim yapıyor. Küresel markalarımız buradan çıkacak.
Ülkenin her yanından gelen liberal, İslamcı, muhafazakâr, hatta solcular üye derneğe... TÜSİAD'ın Görüş Dergisi'nde Prof. Ahmet İnsel'in dediği gibi, kapitalist(!) ülkelerde burjuvanın müstakili, cumhuriyetçisi, doğulusu batılısı olmuyor! Bizde sınıf ilişkileri dini, kültürel ve etnik kimlikler üzerinden belirleniyor. TÜSİAD üyeleri Türkiye'nin burjuvası.
Batıda demokrasinin öncülüğünü yaptı burjuvalar, Türkiye'de ise nabza göre şerbet verdiler. Arada bir rapor hazırlayıp, demokrasi oyunu oynadılar. Misyonu ellerine yüzlerine bulaştırdılar.
10 yıldır Ankara'ya şirin gözükmek için sahneye kadın başkanları sürdüler. TÜSİAD'ın erkek üyeleri korkak, kadınları cesur. Arzuhan Doğan Yalçındağ ve Ümit Boyner, çoğu zaman destek görmemelerine rağmen hep inandıklarını söylemediler mi?
***
Boyner, başkan seçildiği anda, "Kürt sorununa çözüm" diye söze başladı. İlk iş, Diyarbakır'a gitti; barış adına birlikte halaylar çektik. Nedense İmralı süreciyle ilgili konuşmadı Boyner, eşi Cem Boyner'in yaptığını yaptı, suskun gidiyor.
Oysa bugün kritik gün.
Paris'te öldürülen üç PKK'lı Kürt kadın toprağa verilecek. Kendini henüz burjuva görmeyen otantik Anadolulu işadamıyla, büyük patronlar konuyla ilgili ne söyleyecek? TÜSİAD'ın yeni başkanı Muharrem Yılmaz, soft power yani yumuşak gücü temsil ediyor. Bazı dönemler böyledir. Söyleyeceklerini başka türlü söylemenin yoludur yumuşak geçiş. Kurucu üyeler, yeni yönetimi profesyonellere ve Anadolulu patronlara bırakıp, TÜSİAD'ı halka açtılar! Patronlar kulübünde "biz ve ötekiler" yok artık.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA