Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Doğu Türkiye Ekonomisi

Türkler ve Kürtler akan kanın durmasını istiyor. Hep birlikte "İmralı" sürecine odaklandık. Yolculuk zahmetli ve meşakkatli. Lakin her şey barış için değil mi? Böyle bir dönemde kaderimizi bürokratlar değil, siyasetçiler belirlemeli! Zira gemiler iskeleye yanaşırken, koca ağır halatı ulaştırmak mümkün olamayacağı için, halatın ucuna bağlı, çok daha ince bir ip, "kılavuz halatı" fırlatılır.
Süreçte MİT'in görevi de kılavuz halatı olmak elbette ama bir gemi limana, sadece incecik kılavuz halatla bağlı tutulamaz ki! AK Parti ve BDP el ele verecek, CHP katılımcı, MHP gözetmen olacak(!) O gün barış süreci daha da hızlanacak.
Gelin görün ki, Kürt sorununda dile getirilmeyen önemli bir detay var. Siyasi istikrar analizi yapan S Bilişim buna dikkat çekiyor. Beş bulgu üzerine oturttuğu kritik 2012 Ana Raporu'nda, "Kürt sorununda hiç dile getirilmiyor ama karşılıklı olarak eşanlı ekopolitik baskı artıyor" diyor. Yüksek dolaylı vergilere dayalı Türk kamu maliyesi vergileri yükselttikçe, "Kayıtdışı Doğu Türkiye Ekonomisi"nde mal ve hizmet arzı artıyor!

***

Hatırlatmakta fayda var.
Doğu Türkiye Ekonomisi'nden ilk defa Prof. Dr. İlhan Tekeli söz etmişti. S Bilişim, kavramı güncellemiş.
Peki, bunun anlamı ne? S Bilişim'e göre, Kürt açmazında artık sadece kimlik sorunu yok. Kronikleşmiş ekonomik sorunların ötesinde yaşayan bir ekonomik matematik sorunu var. Raporda deniliyor ki: "Eğer Kürtler ucuz sigara temin etmese, veyahut kırsal kesim ucuz mazot bulmasa, Türk metropollerinin ekonomik düzeni farklı olurdu! Kürt siyasi evrenine karşıt gibi duran Türk ekonomik evreni, artık Kürt ekonomik evreninin sıkı bir partneri..."
Doğu Türkiye ekonomisinin çerçevesi de çizilmiş. Kaçak kayıp elektrik kullanımı, iletişim, finans, hammadde temini, sulama ve tarımdan ufak imalata dayalı daha fazla kayıt dışı ara mal temini, kaçak yağ, çay, sigara, akaryakıt, şeker. Daha sayalım mı? Ankara'da balyoz etkisi yaratacak tahterevalli galiba bu.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA