Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Merkez'in koridoru VİOP'u vurdu

Türkiye, "İstanbul'u finans merkezi" yapacağım diye yola çıktı. Bir çeşit süpermarket; tek borsa kurmak için elinden geleni yapıyor. Yakında Elektrik, İstanbul Altın Borsası, VOB İzmir, İMKB, VİOP "Borsa İstanbul" çatısı altında olacak.
Doğrusunu söylemek gerekirse, İMKB, Brezilya Borsası'na öykündü. Özerkliğini koruyup bir başına yola devam etme şansı varken bunu yok etti.
2015'te halka açılmayı planlıyor. İMKB yönetimi, danışmanı Deutsche Bank sayesinde bilanço büyütmek adına böyle bir yol seçti. İnşallah model tutar. Zira böyle bir süper marketle bilanço büyümez.
Saydığımız borsaların zaten işleyen bir sistemi ve altyapısı vardı. Dolayısıyla etkin bir piyasa için rasyonellik ve derinlik şart. Tek borsa, şeffaflığı ve rekabetçiliği yok eder.

***

Piyasa deyip geçmeyin!..
Spot, forward, future ve opsiyon diye üçe ayrılır. Piyasanın risklerinin yönetildiği spotta bankalar, şirketler, yatırımcılar vardır. Bankalar müşterileriyle, birbirleriyle ve Merkez Bankası (MB) ile beraberdir burada. Forward'da bankalar ve müşteriler bulunur; MB likiditeyi kontrol eder.
Future ve opsiyon piyasaları ise farklıdır, adresi borsalardır. Piyasanın aracı kurumları, vatandaşı, standart sözleşmeleri, kuralları vardır. MB, borsalarda piyasayı doğrudan etkileyecek bir kurum olarak yer alamaz.
MB'ye bakar mısınız?
Piyasayı bozduğu gerekçesiyle yıllar önce devre dışı bırakıldığı İstanbul Altın Borsası'nın yeniden yönetiminde...
***

MB, sadece burada olsa yeter!..
21 Aralık'ta açılmasına rağmen 250 bin TL işlem hacmini zor yakalayan ve bir türlü çalışmayan İMKB Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'na (VİOP) bir bakın hele. Bankaların aktif kullandığı "Londra piyasasını" doğru hareketle yok edip, sonrasında da dövizi, faizi yönetmeye ve kontrol etmeye kalkışan MB, VİOP'i doğmadan öldürdü.
MB kurduğu bant sistemiyle döviz ve faizde fiyatlama yapıyor. Döviz ve faiz piyasada değil de bürokratik kararlarla fiyatlanırsa bankaların VİOP'te işlem yapmasına gerek kalır mı?
10 şirketin işlem gördüğü, 40 aracı kurumun lisans aldığı piyasada bir, iki kurum hisse opsiyonu alıyor, satıyor, vadeli işlem yapıyor. O kadar. Günde 250 bin lira işlem hacmi zor gerçekleşiyor. İMKB para kazanacak ya, ekrana bakmak isteyenlerden 35 TL artı KDV alıyor.
Kim uğrar?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA