Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Aliyev'in 'one minute'ü!

Geçen yüzyılın gözdesi Dünya Ekonomik Forumu (WEF), bu defa rotayı Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye çevirdi. SOCAR Türkiye'nin CEO'su Kenan Yavuz'un davetlisi olarak gittiğim Bakü'de ilk defa yapılan WEF'e tartışmasız, Devlet Başkanı İlham Aliyev damgasını vurdu. "Eski bağımlılık modeli sürüyor mu" sorusuna "Tam bağımsızız" yanıtını veren Aliyev, Orta Asya ülkelerini sarstı.
Başbakan Erdoğan'ın 2009'da İsrail Cumhurbaşkanı Simon Peres'e "One minute" çıkışı neyse, Aliyev'in çıkışı da o! Rusya'ya rest çekti. Aliyev bugüne kadar Moskova'ya önce sert çıktı, sonra uzlaştı. Aynı senaryo bu defa da sahneye konur mu?

***

Hazar Enstitüsü'nün Hazar Raporu'nda Amanda Paul, "2012'de Gebele radar istasyonunu kapatan Aliyev, Rus askeri varlığını kaldırdı. Bu yıl Gürcistan ve Azerbaycan'da yapılacak başkanlık seçimleri, Moskova'ya yumuşak gücünü uygulaması için büyük bir fırsat tanıyacak" diyor. Ermenistan'ı avucunun içinde tutan Rusya buradan ne kazanır?
Aliyev'in derdi Hazar'dan çıkan petrol ve doğalgazı AB'ye ulaştırmak. Azerbaycan AB'ye ancak Rusya ve Türkiye üzerinden bağlanabiliyor. Petrol ve gazda büyük oyuncu Rusya, Azerbaycan'a nefes alma şansı vermiyor. Kardeş ülke Türkiye, bölgesel aktör olmak istediği için denge politikası izliyor. Azerbaycan ise aradığını bulamıyor.
***

BP'nin öncülük ettiği, Türkiye ile geliştirilen 50 milyar dolarlık TANAP projesi en erken 8 yıl sonra devreye girecek. Stat-Oil, Total ve Turcas'ın da dahil edilmek istendiği proje daha yolun başında. Aliyev ne yapsın? Kafkasya jeopolitiğini Doğu Akdeniz'e bağladı. En iyi partneri İsrail.
Geçen ay Azeri petrol şirketi SOCAR'ın CEO'su Rövnag Abdullayev'in danışmanı Murat Haydarov, Ceyhan ile İsrail'in Aşkelon limanı arasında denizaltı boru hattı döşenmesine dair proje konusunda görüşmelerin yeniden başladığını doğruladı.
***

Stratejist Dursun Yıldız, İsrail'in etkili gazetelerinden Haaretz'in, Türkiye'nin en büyük şirketlerinden Zorlu'nun İsrail doğalgazını Türkiye'ye taşımak için görüşmeler yürüttüğünü doğruladığına dikkat çekti.
Haber üzerine Zorlu "Resmi bir girişim yok. Ama Leviathan sahasındaki doğalgazın denizaltından bir boru hattıyla Türkiye'ye getirilmesi konusu gündeme geldi" diye açıklama yaptı.
Doğu Akdeniz satrancı sürerken, Bakü'de WEF toplantısı sonrası bir grup gazeteci ile bir araya gelen Enerji Bakanı Taner Yıldız'dan önemli bir hamle geldi. "Azerbaycan ile birlikte petrol arayacağız. Hatta Güney Kıbrıs'a bile gidebiliriz" dedi. Enerji kaynakları bir ittifak doğuruyor, Türkiye, Azerbaycan ve İsrail ilişkisi stratejik bir çerçeveye oturtuluyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA