Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Turkcell nereye?

Turkcell İletişim'de yine genel kurul yapılamadı! Yeni ekonomiyi temsil eden tek şirketimizde genel kurul toplanamaması ciddi sorun. Bundan sonra üç ortağın yapacağı tek hamle kaldı. TeliaSonera, Altimo ve Çukurova Holding bir araya gelecek, 30 gün içinde genel kurul yapacak.
Eğer genel kurul yine toplanamazsa bu defa hamle SPK'dan gelecek. Çünkü "Turkcell için çıkıyor" dediğimiz kurumsal yönetişim tebliği devreye girecek; Turkcell'in yolunu çizecek.

***

Peki, bu yolda neler var?
SPK'nın ek yaptığı son tebliğ şirketin yönetimine müdahale için zemin sağlıyor.
Bu defa da genel kurul yapılamazsa yönetimi SPK tayin eder.
İlk iş, ana sözleşme değişikliği olur.
TTK'ya göre anonim şirketlerin ana sözleşmesini ortaklar hariç kimse değiştiremez. TMSF, BDDK, SPK bile...
Halka açık şirketlerde SPK'dan izin gerekir. Bu izin şirket sözleşme metnini değiştirmeye yetmez. Genel kurul onayı şarttır.
SPK'nın son tebliğ değişiklik adımı şirkete el koymayı getirebilir. Bunun için kanun şart. Ama kanun bile olsa mülkiyet hakkına dokunulamaz.
1995'te SPK, Çukurova ve Kepez Elektrik'e müdahale etti. Yönetimi değiştirdi, şirkete el koymadı.
Turkcell'in kasasındaki 3 milyar TL'yi bulan temettü dağıtılmayı bekliyor. Kulislerde ise üç bağımsız üyenin 2012'ye ait temettünün dağıtımını istediği konuşuluyor.
Turkcell'in ortağı Çukurova Telekom'un merkezi Virgin Adaları. TMSF, SPK'dan bu kritik şirketin merkezinin İstanbul'a taşınmasını talep etti mi?
Altimo, TeliaSonera, TMSF alacakları için sırada.
TMSF, BMC ve Show TV'ye el koydu. 45 şirket ve 300 gayrimenkul üzerinde haciz başlattı. BMC'nin çok değerli arsası TOKİ'ye devredilir mi?
***

Turkcell'deki ortaklık sorunu, siyasi ve bürokratik müdahaleye yol açmamalı!.. Siyasetçi ve bürokrasi, ortakları bir araya getirmeli, anlaşmaları için zorlamalı. Uygun olmayan tarzda müdahale piyasayı bozar! Yanlış sinyaller gönderir. Özel sektör de özerk kurullar da geçmişten ders almalı.
2005'ten bu yana süren bu sorunda SPK işin dokümantasyonunda nasıl bir yol izledi? Yanıt hukuksal işlemlerin altyapısı için önemli. Acaba gerekli yazıları, gerektiği zamanda, gerekli uyarılarla gönderdi mi? Uyarıları ciddiyetle takip etti mi? Başbakan Erdoğan, yabancı ortakların yöneticileriyle birebir görüşüyor, konuyu yakından izliyor. Çözümsüzlüğe oynama Türk ortağın başına dert oldu.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA