Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Nevzat küllerinden doğdu

Ayrımcılık yapmıyoruz ama erkeklerin yaptığı ortada. Dünyayı yönetirken doğru dürüst sorun çözemiyor, çoğu kez işleri arapsaçına döndürüyorlar. Tıpkı Kıbrıs'ta olduğu gibi... Türkler ve Rumlar, 40 yıldır adada birlikte yaşamayı başaramadı ama kadınları dost olmayı bildi.
Geçen hafta Güney Kıbrıs'ın eski lideri Glafkos Klerides hastaneye kaldırılmıştı. Birlikte olduğum KKTC'li kadınlar kızı Katy Klerides'i arayıp "geçmiş olsun" deyince şaşırdım. Kıbrıs'ın kadınları farklı.
Bugün de "Tecrübelerim kadar yaşlı, rüyalarım kadar gencim" diyen 67 yaşındaki iş kadını Bilge Nadir Nevzat'tan söz edeceğim. Zirveden düşüşün ne olduğunu bilen biri Nevzat. Polly Peck'ten ayrılışı ile birlikte ağabeyi Asil Nadir'in batış travmasını 23 yıldır yaşıyor. Zor günler geçirmiş. Her şeyini yitirip adaya döndüğünde bir süre hiçbir şey yapamamış. "Kendini yazıyla anlat" diyen psikologunun dediğini yapıp yeniden hayatı yakalamış.

***

Şimdi KKTC'deki aileye ait medya şirketinin başında. Beş yıl önce de gönlünü eğitime kaptırmış. Eğitimci olan eşi, iki oğlu ve gelinleriyle birlikte uluslararası eğitim veren The English School Of Kyrenia (ESK) okulunun patronu. ESK, KKTC'de 800 çocuğa sunduğu hizmetle dünyanın ilgisi çekmiş. Bu yıl International Baccalaureate (IB) Dünya Okulu unvanını almış. Ayrıca Independet Cambridge Examination Center ve Council of International School üyesi.
ESK, İstanbul Kızıltoprak'ta da şube açtı. 3-5 yaş arasındaki 60 çocuğa okul öncesi çift anadilli eğitim verecek. Sistem İngiliz danışmanlar tarafından oluşturulmuş. Sınıflarda bir İngiliz, bir İngilizce bilen Türkçe öğretmeni, bir de yardımcı olacak. Eğitim üssü KKTC, bu okulla Türkiye'ye eğitim ihraç etti. Hedef, iyi bir dünya insanı yetiştirmek.
***
Peki, Nevzat'ı böyle bir eğitim kurumu açmaya iten neden ne? Anavatan hariç hiçbir ülkenin tanımadığı KKTC'deki çocuklarının büyük bir bölümünün daha iyi eğitim almak için Güney Kıbrıs'a gitmesi... Açılan okulla 5 yılda Güney'e giden çocuk sayısı azalmış, şimdi Güney'den öğrenci geliyor ESK'ye. Okulda 29 ülkeden çocuk var. Yüzde 35'i yabancı. Çin'den "Okulun yatılı bölümünü açın" talebi gelmiş. Okul için İstanbul'dan KKTC'ye yerleşenler var.
Nevzat "Bu talep yüzünden, 'niye İstanbul'a gitmiyoruz' dedik, mayısta geldik" diyor. Eğitim pahalı bir iş. Nevzat'a göre, para ikinci sırada olmalı. Öncelik iyi bir sistem oluşturmak. Girne'deki okulda sınıfları gezdim. Öğrencilerin üzerinde markalı tek bir ürün yoktu. Okul yöneticileri, "Marka giremez" dediler.
Küllerinden doğan Kıbrıslı kadın Nevzat'ın farkı bu olsa gerek.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA