Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

İsrail gazını doğru okumak

Gazda oyun bitmez! Nabucco perdesi kapandı. Almanya ve Avusturya sanayisini besleyecekti Nabucco. Finansmanı Budapeşte Metrosu kadar değildi. Bağrımıza bastık, sonra da boğduk. Bir ülke gazın sahibi değilse eli kaynak ülkelere mahkûm. Devreye Botaş'ın yüzde 20 hisseyle ortak olduğu TANAP'ı soktuk. BP, Total, Statoil ve Socar'dan oluşan Şahdeniz Konsorsiyumu, yeni hattın Yunanistan, Arnavutluk ve İtalya üzerinden geçmesine karar verdi. Nabucco yerine Trans-Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı (TAP) devreye girecek.
Hayırlı olsun.
Doğalgaz marketindeki fiyat oyununda Gazprom'u kızdıracak bir pozisyon alamayacağımız kesin. Konvansiyonel gaz kaynağımız ihtiyacımızın yüzde 10'unu ancak karşılıyor. Gaz oyununu kazanmak için bugüne kadar hep iki kart açtık. Biri, miktar garantisi, diğeri de küçükten büyüğe doğru alınacak fiyat avantajı.

***

Nabucco proje çöplüğüne gömülürken, Doğu Akdeniz'de İsrail aldı başını gitti. Bulduğu rezervlerle bölge dengelerini değiştirmeye hazırlanıyor.
Gazın, Doğu Akdeniz'den AB'ye taşınmasıyla ilgili mühendisliği ve ekonomi politiği üzerinde üç yıldır ders çalışıyor. İlk etapta yılda 6 milyar metreküp gazı taşıma telaşında.
Ama bu hedefe ulaşamayabilir. Acil biçimde Kıbrıs ve Mısır kıyılarını devreye sokmaya uğraşıyor. İlk adım geçen hafta atıldı. ABD'li Noble ve Delek Enerji, İsrail'le birlikte Güney Kıbrıs'ta 10 milyar dolara sıvılaştırılmış doğalgaz terminali kurmak için ön anlaşma imzaladı. Bu terminal bir boru hattıyla desteklenecekse Türkiye kesinlikle devreye girer.
Uzmanlar, boru hattının en fazla 2.5 milyar dolara mal olacağını söylüyor. 10 milyar dolara terminal! 2.5 milyar dolara boru hattı! İsrail, neden ilk etapta bu kadar pahalı bir terminal yatırımını tercih etti?
***

Stratejist Dursun Yıldız, "Türkiye, Kıbrıs açıklarından çıkarılacak petrol ve doğalgaz için 'nüfusa göre' paylaşım modelini öneriyor. Elde edilecek kârın Kıbrıs'ın iki tarafında da, nüfusa göre paylaştırılmasını istiyor" diyor.
İsrail doğalgazı jeopolitik. Türkiye, "Masada ne var, ne yok" oyun oynuyor. İsrail "Veririm, veremem" arasında gidip geliyor. İki ülke dar alanda kısa paslaşmayı sürdürüyor.
Hedef, ortak politika oluşturmak. Yolculuk kulübün kurallarına ve masada otururken verilen karşılıklı sözlere ne kadar bağlı kalınacağına göre şekillenecek. G. Kıbrıs ve Yunanistan'la hat açan bölgenin pivot ülkesine dikkat!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA