Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

İsveç'in çöpü bitti!

Dünya nefesini tuttu! ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Bernanke'yi izliyor. "Gelecek veriler iyi olursa, hareket etmeye hazırız" derse ortalık tutuşur. Yavaş bile olsa ABD ekonomisi toparlanıyor. AB'de resesyon sürüyor. Çin'de azalan üretim yeni korkular yaratıyor. Dünya Bankası ve IMF'nin sık sık büyümesini revize ettiği Türkiye ise kafaları karıştırıyor.
Farklı rekorlara imza atıyoruz. OECD ülkeleri arasında en pahalı benzin ve benzine ödenen ÖTV de bizde. Petrolde yüzde 92, doğalgazda yüzde 98 dışa bağımlıyız. Tükettiğimiz enerjinin yüzde 63'ü petrol ve gazdan. Eğer tabloyu tersine çeviremezsek nefes alamayız.

***

Kıskaçtan kurtulmanın tek yolu yenilenebilir enerji.
10'uncu beş yıllık planda konulan yenilenebilir enerji hedefleri iç açıcı değil. Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) bir açıklama yaptı. "Türkiye finansal, teknik ve organizasyonda bekleneni veremedi, yenilenebilir enerjide hedefleri tutmaz" dedi.
Yenilenebilir enerjinin merkezi İsveç...
9.5 milyon nüfuslu bu küçük ülke, 1990'da önemli bir karara imza attı. Fosil enerjiden vazgeçtiğini, 2050'de tamamen yenilenebilir enerji kaynağını kullanacağını açıkladı. Çöpünden elektrik üretiyor. 250 bin konut elektrik ve ısınma ihtiyacını yakıt olarak kullanılan çöpten sağlıyor. Hükümet, ülkede üretilen çöpten daha büyük kapasiteli çöp dönüştürme tesisi kurdu. Çöpü bitti ülkenin...
Komşusu Norveç'ten çöp ithal etmeye başladı. İlk yılda 80 bin ton çöp alacak.
Yesilist.com'un haberine göre, ülkede çıkan atıkların sadece yüzde 4'ü geri dönüşmez durumda.
***

Çöp ithalatı farklı bir alışverişi doğuruyor. Norveç, fazla çöplerini yok etmesi için İsveç'e para ödüyor...
İsveç,para alarak elde ettiği bu çöpleri geri dönüştürüp, vatandaşına bedava elektrik ve ısınma hizmeti olarak sunuyor. Üzerine bir de para kazanıyor. İsveç şimdi çöp ithalatının çerçevesini genişletiyor. Norveç'ten sonra Balkan ülkelerinden İtalya ve Romanya gibi geri dönüşüm altyapısı olmayan ülkelerden çöp alacak. Keşke Türkiye'yi de portföyüne ekleyebilse!..

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA