Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Türkiye fonsuz kalmasın

Dünya bir elmanın iki yarısı gibi. Bir yarısı bilim ve teknoloji üretiyor, iyi yetişmiş beyinleri transfer ediyor. Diğer yarısında geçen yüzyılın bildik hikâyesi sürüyor. Müslüman, Müslüman'ı öldürüyor.
Yeni bir çağa girdik. İklim değişikliği dengeleri altüst etti. Bugün, geleceği şekillendiriyor. Geleneksel enerji kaynakları önemini yitirdi. Herkes ucuz enerjiye ulaşmak için çırpınıyor.
15-20 yıl sonra dünyayı yönetecek bloklarda yer alamayanlar sistemin dışına itilecek. Açlıkla, yoksullukla boğuşacaklar, katma değer yaratan dünyanın müşterisi olarak kalacaklar. Bugün yapılamayanlar yarını yok edecek.

***

Çağı yakalamalı, gelişim trenine binmeliyiz. Beyin göçünü tersine çevirip buluş yapmalıyız. Süreci iyi yönetirsek, bulunduğumuz coğrafya, bize geleceğimizi şekillendirme şansı veriyor. Yapısal sorun cari açıkla baş etmenin yolu güçlü tasarruf. Toplam tasarrufumuz GSYH'nin yüzde 13'ü; bize yakışmıyor. Elâlemin parası cansuyumuz oldu.
Para güvenli liman arar. Günlerdir, "FED para musluklarını kısar mı?" korkusuyla yaşıyoruz. Piyasalar, merkez bankalarının oyun alanına dönüştü. "Önceliğimiz enflasyon" diyen MB'ye bakar mısınız? Koridorun üst bandıyla oynadı. Piyasa bunu "Sermaye akışındaki zayıflamadan ürktü" diye algıladı, hoşlanmadı.
***

Diyelim ki, FED agresif biçimde muslukları kıstı. Ne olur? FED kanalıyla gelen fonlar gelişen piyasalardan çekilir. Buna karşılık daha yüksek getiri arayan yabancı banka fonları devreye girer. Kısa vadede nefes alırız ama bize yapısal çözüm gerek.
Ekonomi yönetimi dalgadan kurtulmanın çözümünü, "Egemenlik güç fonu" diğer adıyla "Devlet yatırım fonu" kurmakta bulacak.
Petrol, gaz ve madenden para kazanan ülkeler dahil 72 ülkenin egemenlik güç fonu var. 5.8 trilyon dolar yönetiliyor. Esnek, risk taşımayan, masrafı az bu fonlarla batı bankacılığı mücadele ediyor.
***

Beş yıl önce yazmıştım: Dünyaya, "Rusya, Çin ve Hindistan modeli" diye sunulan bu fona benzer bir fon kurup, Türkiye modeli yaratılır mı, diye sormuş, "büyüme ve istikrar için başka çıkış yok" demiştim.
Konu, nihayet gündeme gelebildi. Kamu kaynaklarıyla kurulan, siyasi otorite tarafından yönetilen ve hiçbir şekilde denetlenmeyen bu fon nasıl hayat bulacak? Portföyünde 66 milyar TL olan "İşsizlik Fonu" çözüm mü? Bari bu konuyu doğru tartışalım. Bir de ülke fonlarıyla, 10 yıldır moda olan, egemenlik güç fonlarını karıştırmayalım!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA