Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

İsrail, Mısır'a gaz satacak!

Ağustos kasıp kavurdu, çok zor bir ayı geride bıraktık. Neyse ki sıcak eylüle sakin girdik. Ancak bu geçici durum kimseyi yanıltmasın. Bu ay daha da zor. Üç gün sonra ABD'den istihdam verisi gelecek. Pozitif gelirse nefes alacağız, yoksa boğulacağız. 16 Eylül'deki FED toplantısını bekleyeceğiz. İçeride kur ve faizde artış, bugün gelen enflasyon, ki yüksek gelebilir, "tüketici güvenini" olumsuz etkiliyor.
Buna bir de jeopolitik dengesizlik eklenince ortalık toz duman içinde kalıyor. Artık güne "Suriye'ye müdahale olacak mı, olmayacak mı?" tartışmalarını izleyerek başlıyoruz. Kim savaş ister? Suriye ve Mısır halkı acısını yüreğine gömdü, ağıtlar yakıyor. Geleceğini kaybetmiş aç, susuz, evsiz, yurtsuz, umutsuz çocukları için ağlıyor. Biz dünyalılar hep birlikte sıcak eylülde yine sınavdan geçeceğiz.
Enerjide kartlar karıldı. Yaşadığımız coğrafya kan bataklığına dönüştü. Bölgede pek çok ülke karşılıklı çıkarları için politikaları belirliyor.

***

Bölgenin yeni enerji oyuncusu artık İsrail. Politika oluşturuyor. Her siyasi tavırdan para kazanıyor. Üç gün önce Mısır ile doğalgaz pazarlığı için masaya oturdu. Tamar ve Leviathan bölgelerinden çıkardığı gazı, Mısır'a satmak için pazarlığa başladı. Görüşmeleri İsrail'in en büyük petrol şirketi Delek Drilling LP yürütüyor. İki taraf bir konsorsiyum oluşturmuş.
Enerji pazarı kaynakları Mısır'ın iki büyük LNG istasyon işletmecisinin görüşmelere katıldığını duyurdu. Mısır'daki iki LNG istasyonu gaz teminindeki yetersizlik nedeniyle düşük kapasitede çalışıyor. El Ahram gazetesi iki tesisin 2012'de 4.7 milyon ton LNG ihraç ettiğini yazdı. 2012'ye kadar İsrail Mısır'dan gaz ithal ediyordu. İşe bakın, eğer anlaşırlarsa bu defa Mısır, İsrail'den gaz ithal edecek.
***

Mısır çaresiz, gazı yok. Katar, darbeci Sisi'ye iki defa gaz gönderdi. Yetmiyor! İsrail harekete geçti. Mısır'ın LNG tesisine gaz satmanın yanında, ayrıca Tamar bölgesinden Mısır'a boru hattı ile spot gaz da verecek. Tamar'dan İsrail'e gaz pompalayan sistem İsrail'in pik saatlerdeki ihtiyacını ancak karşılıyor. O yüzden Mısır'a daha çok geceleri gaz gönderilecek.
Halen İsrail ile Mısır arasında Doğu Akdeniz Gaz Şirketi'nce (EMG) yapılan bir boru hattı bulunuyor. Ama hat, Sina geçişinin bombalanması yüzünden kapalı. Mısır bu nedenle 2012'den beri İsrail'e gaz gönderemiyordu.
Sözün özü; Doğu Akdeniz'in petrol ve gazı uluslararası ilişkileri yeniden dizayn ediyor. Dış politikada anahtar enerji.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA