Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Durmayalım yoksa düşeriz!

Avrupa, Afrika'da iki Belçika büyüklüğünde arazi kapattı. Amaç biyo-yakıt için ürün üretmek.
Güney Kore, Madagaskar Adası'nın yarısını kiraladı. İsrail, Orta Amerika'da tavuk çiftlikleri kurdu, yumurta üretiyor.
2020'de güneş enerjisinin kilowatt-saat maliyeti 25 centten 11 cente inecek. Küresel ekonomide "üretim modeli" değişiyor. Tek başına hizmetler sektörü yüzyılı taşımayacak.
Yeni dünyayı paylaşım modeli su, enerji ve gıda üzerinden yürüyor.
Geleneksel üretimin beyni sanayi yenilenen teknolojiyle gücünü sürdürürken, Türkiye sanayisine üvey evlat muamelesi çekiyor. İmalat sanayisinin Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) içindeki payı azalıyor. Fabrikaları kapatıp, arazilerini AVM ve konuta çevirmek işi çözmüyor.
Katma değerli ve yüksek teknolojiye dayanan imalatı özendirmeliyiz.

***

Dün, sanayi üretim verisi geldi. Takvim ve mevsimsellik etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yıllık yüzde 4.6. Bunu yüzde 20 artan temmuz ihracatı da destekliyor.
Geçen temmuzda 10 milyar dolar ihracat yaparken, 2 milyar dolarlık altın ihracatını ayrı sepete koymuştuk. Temmuz ihracatında doğrudan artış var ama asıl gösterge ağustos ayı. TİM, "ağustosta geçen yıla göre düşüş yok" dedi fakat altın düşüldüğünde ihracat eksi verecek. Bu da doğrudan büyümeyi etkiliyor.
Üretim artışı olmadan büyüme olur mu?
Halen kapasite kullanım oranları 2011 seviyesinin altında.
***

Temmuzda sanayiyi, ihracatı geçen yılla başa baş giden otomotiv sırtladı. Avrupa'ya 17 milyar dolarlık ihracat yapan Kocaeli otomotivin merkezi. Bu il tek başına Türk imalat sanayisinin yüzde 13'ünü üretiyor.
Bu, Türkiye'deki üretimin yüzde 20'si demek. Türkiye'de toplanan vergilerin yüzde 13'ünü ödüyor. Türkiye'de vergi ortalaması 4 bin 700 lira. Kocaeli'nde kişi başına ödenen vergi 22 bin 400 lira. Kocaeli üretiyor, vergisini ödüyor. Sanayinin kalbi artık Kocaeli'nde atıyor.
Kocaeli'nin dışındaki Türkiye imalat sanayisi uykuda!
***

TÜİK bugün ikinci çeyrek büyümeyi açıklayacak. Ortalama yüzde 6 büyüyemezsek, 2023'te 500 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayamayız, düşeriz.
Bu noktada Kocaeli Sanayi Odası ikinci çeyrekte yüzde 3-3.2 büyüme bekliyor. Başkan Ayhan Zeytinoğlu, "Yılsonu için hedeflenen yüzde 4.2'lik hedefi tutturmak için üçüncü ve dördüncü çeyrekte yüzde 5'in üzerinde, bundan sonraki yıllarda en az yüzde 6, ihracatta da yüzde 12 büyümek zorundayız" diyor.
Kura müdahalelerle gerçekçi kurdan uzaklaştık.
Peki, bu nasıl olacak?
Zeytinoğlu durumu özetliyor: "TL'yi değerli tutup, bugünü finanse edersek geleceğimizi satarız. Yüksek dolaylı vergiler rekabet gücümüzü yok ediyor. Bu yüzden dünyada üretim merkezi olamayız."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA