Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Büyük devlet sorun çözer!

Ona helikopter diyorlar. Bu defa helikopteri para toplamak için indiriyor. Çarşamba gecesi rotayı çizecek. Bavulunu toplamakla meşgul olan Ben Bernanke'nin başkanı olduğu FED para musluklarını kısıyor. Helikopter sayesinde perşembe sabahı hep birlikte yepyeni bir ekonomik düzene "merhaba" diyeceğiz.
ABD, enerji üzerinden büyüme perspektifini çizdi. Şeyl gazıyla birlikte enerji maliyetinde damping yaptı. Yeniden sanayiciliğe soyundu. Serbest ticaret anlaşmaları ve petrokimyaya 10 milyar dolar ek yatırım... Küresel enerji devi Shell, "2100'de enerji talebinin yüzde 38'i güneşten karşılanacak" dese de, ABD LNG ihracat pazarlarını yokluyor.

***

Süper Güç'ün çizdiği yeni ekonomik düzen gelişmişlerle, az gelişmişler arasındaki farkın kapanmayacağını gösteriyor. Adil paylaşım hayal.
Azgelişmiş dünya kendine yeni yollar bulmak zorunda. 2050'de kim ayakta kalır, kim yok olur? Biz ne olacağız? Yabancı sermayeyi çekmeye, kronik işsizliği aşmaya çabalıyoruz. Bizde işsizlik yazın düşer, kışın artar. Dün mevsimsellikten arındırılmış işsizlik mayıstaki gibi yüzde 8.8 geldi. Yerinde sayan işsizliğe, bir dinleyip bin ah işittiğimiz, vasıflı-vasıfsız bir türlü çalışan bulamayan sanayici bile şaşırdı.
***

Milli Eğitim ve Çalışma bakanlıkları ile TOBB'un ortak projesi "Meslek Edindirme Programı" sürüyor fakat başvuru yok. Kursiyer bulunamıyor. Yurdum insanı çalışmayı sevmiyor. Oysa tasarruf kıtlığı çekiyoruz. Sıcak ya da soğuk yabancı sermayeye ihtiyacımız çok. Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu "Not artışına rağmen yabancı sermaye yatırımları geçen seneye göre yüzde 48 azaldı. İç pazarda mal satmak için gelen yabancı için sorun yok. Ama üretim üssü olarak bizi artık cazip bulmuyorlar" diyor.
Zeytinoğlu, cazibemizi yitirmemizin nedenini, yüksek dolaylı vergiye bağlıyor. Yabancı ürkmüş durumda. Ayrıca yaratıcı beyin gücünü kullanamıyoruz.
***

Bir de lojistik stratejisini uygulayamıyoruz. Kara, deniz, hava ve demiryolu arasında köprüyü kuramadık. Tıpkı Arkas Holding'in Otoport Projesi gibi yatırımcı engelleri aşamıyor. Arkas ve ortakları dört yıl önce Kocaeli Başiskele'de 42 bin metrekare arazilerinin yanında, Milli Emlak'a ait 24 bin metrekare alanı 49 yıllığına kiraladı. 50 milyon dolar yatırım yapıldı. Üç parsel ötedeki arazi sahibi gitti, dava açtı. Danıştay kiralamayı durdurdu. İş kilitlendi. Yabancı ortak Mitsui daha yolun başında geldiği gibi gitti. 200 çalışan işsiz kaldı. Şimdi Milli Emlak sorunu çözmeye çabalıyor.
Son söz: Büyük devlet sorun çözer.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA