Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ İBRAHİM ALTAY

Fotoğrafları kim çekiyor?

İmzasız haberler konusunda editörleri ve yazı işlerini eleştirmiştik.
Dikkate alındı. İmzalı haberlerin sayısı çoğaldı. Hatta gün geldi, yedi satırlık bir habere beş muhabir imzası birden atıldı. Ne kadar da ani ve göz yaşartıcı bir gelişme...
Şaka bir yana... Yazılar konusunda nispeten inkişaf etmiş olsak da fotoğraflar konusunda yerimizde sayıyoruz. Yüzüncü kez basılan arşiv resimleri... Özensiz grafikler...
Uyumsuz stok görselleri... Sabah'ı şenlikli bir Akdeniz gazetesine çeviren 'dekupe'ler...
Hepsinden de mühimi:
Fotoğraf imzaları...
Bu köşede birkaç kez yazdık. "Fotoğraf haberin asli unsurudur" dedik. "Fotoğrafın kendisi de bir haberdir" dedik. "Kim tarafından çekildiği mutlaka belirtilmelidir" dedik. Ciddiye alınmadı. Sanırım yazılarımızı musahhih Sermet Bey dışında okuyan olmadı.
İstatistiklerden söz etmek istemiyorum.
Geçen hafta yok denilecek kadar az imzalı görsel vardı Sabah gazetesinde. Fotoğrafları kim çekti, grafikleri kim hazırladı; belli değil.
Bilmem kaç numaralı yasadan ya da falanca saygın meslek kuruluşunun filanca ilkelerinden de dem vurmayacağım. En yalın haliyle anlatacağım: Bu yapılan emeğe saygısızlıktır. Fotoğrafçıya haksızlıktır.
Sizin sayfanın üzerindeki ya da künyedeki adınızın çıkarılmasıyla eş değerdir. Diğer gazeteler de aynı hatayı yapıyor olabilir. Siz yapmayın. Neticede fotoğrafları leylekler getirmiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA