Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

CHP'nin 'Tekin' hesabı

CHP Genel Merkezi bir yandan Kürt sorunu, mayın meselesi gibi genel konularla uğraşırken, bir yandan da sessiz ve derinden il örgütleri düzeyinde yeni bir yapılanma hazırlığı içinde.
Ortada kurultay yokken, parti içi muhalefet de söz konusu değilken bu da nereden çıktı demeyin.
Doğrudur şu dönemde CHP içinde parti içi muhalefet olarak bilinen isimler pek etkili değiller ama 29 Mart seçimlerinin siyaset dünyasına kazandırdığı iki önemli siyasi aktör var. İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu ve İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin...
Bu iki siyasi aktörün nasıl bir rol üstlenecekleri ya da partinin onlara nasıl bir görev vereceği aylardır merak ediliyor. Ama ne onlar bir adım attılar, ne de parti onları bulundukları konumdan farklı bir konuma taşıdı.
Oysa her iki isim de nereye gitse, toplumun yoğun ilgisiyle karşılaşıyor ve "CHP'yi ne zaman iktidara taşıyacaksınız?" soruları soruluyor.
Onlar da ister istemez bu ilgi karşısında "farklı bir hava"ya giriyor.
Kimilerine "bekleyin" mesajı veriliyor, kimilerine de "Genel Başkan gereğini yapacak" deniliyor.
Peki, bu nereye kadar sürecek?
Bu sorunun net bir cevabı yok. Ama en azından genel merkezin cevabının nasıl olacağına dair ilginç işaretler var.
Geçtiğimiz hafta bu iki aktörden biri olan CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, Vatan gazetesine çarpıcı bir açıklama yaptı.
Kısaca dediği şuydu: İstanbul'un konut stokunun iskânsız, ruhsatsız ve depreme dayanaksız olan yüzde 70'i için "İmar affı" çıkartılmalı...
Tekin'in bu açıklamaları medyada ağır eleştirildi ama asıl fırtına genel merkezde koptu.
Kulislerde konuşulanlara göre başta CHP Genel Başkanı Deniz Baykal olmak üzere MKYK üyelerinin bu açıklamaya bir hayli öfkelendiği anlaşılıyor.
Bir üyenin şu sözleri özetlenerek anlatılıyor: "Böyle şey olmaz... En azından af yasalarını Meclis'in çıkardığını bu çocuk bilmiyor mu?"
Bu öfkenin nasıl bir karşılığı olacak bilinmez ama daha şimdiden bazı formüllerin düşünüldüğü ve bir süre sonra da devreye sokulacağı konuşuluyor.
Bunlar arasında bir yolu bulunarak Tekin'i parti meclisi üyesi yapmak ve pasifize etmek de var, İl Başkanlığı koltuğunda rahat oturtmamak da...
Doğrusu artık CHP İstanbul İl'de hiçbir şey eskisi gibi değil.
Bu arada eski milletvekili, sinema sanatçısı Berhan Şimşek'in sürpriz biçimde il başkanlığına aday olabileceği de dar alanda fısıldanmaya başladı.
Bu da yenileşmeye öncülük etmesi beklenen CHP İstanbul'da yeni kartlar açılacağını gösteriyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA