Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Doğu'ya 'barış gelecek' umudu

AK Parti İstanbul'un her Ramazan ayında düzenlediği iftar yemeği adeta uluslararası ve bölgesel barış mesajlarının verildiği platforma dönüştü. Son dönemde bu misyonu yerine getiren dört iftara katıldım.
2005'teki iftara zamanın Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, 2006'dakine o anki Almanya Başbakanı Angela Merkel, üçüncüsüne ise İspanya Başbakanı Zapatero katıldı.
Kısaca "Medeniyetler Buluşması..." adıyla yapılan üç iftarın konuğu da Batılı liderlerdi ve ağırlık Türkiye-AB ilişkileriydi.
Dünkü iftarın onur konuğu ise Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'dı. Yüzü Batı'ya dönük Türkiye, ilk kez "Türkiye-Suriye... Kardeşlik yolunda bir adım daha" diyerek Doğulu bir lideri ağırlıyordu.
Bu da yeni bir sürecin başlangıcına işaretti. Gerçi Türkiye Suriye arasında geçmişe dayanan derin tarihsel, kültürel bağlar vardı ama yine biliyoruz ki, çok değil 10 yıl önce bu iki ülke neredeyse savaşın eşiğine gelmişti.
Özellikle son 7 yılda savaşın eşiğinden, vize uygulanmayan "dost ülke"ye gelinmesi sadece iki halk açısından değil, bölge halkları için de önemliydi.
Zaten Başbakan Erdoğan da konuşmasında Türkiye-Suriye ilişkilerinin tarihsel derinliğine atıf yapıp, sözü bugüne getirdi ve bölge ülkelerini de yakından ilgilendiren "Kürt Sorunu" eksenli "terör" ve "Demokratik açılım" sürecine ağırlık verdi:
Başbakan Erdoğan'ın bu konuşmasının satır aralarında geçen "Milli Birlik Süreci" kavramını ortaya atması ise bazı masalarda tartışma yaratırken, şu sözleri de bütün salondan alkış aldı:
"Ülkemizin, bölgemizin refah ve huzuru için harcanması gereken çok büyük kaynakları terörle mücadeleye sarf etmek zorunda kaldık. Geriye dönüp baktığımızda soruyorum; Allah aşkına kaybeden kim, kazanan kim? Kaybeden Türkiye ve Türk milletidir. Hepsinden öte kaybeden annelerdir."
Geçmişte Kürt sorununu ötelemek, görmezlikten gelmek için bazen ortak hareket eden, bazen bu sorunu birbirine karşı kullanan ülkelerin bugün bir araya gelip bu sorunu konuşuyor olmaları ve barışı seslendirmeleri sadece Türkiye ve Suriye için değil tüm dünya için umut verici...
AK Parti İstanbul İl Örgütü'nün iftar yemeği bu kez "Doğu'ya barış" gelecek umudu vermesi nedeniyle anlamlıydı. Bu gece aynı zamanda siyaset, iş, sanat, sivil toplum ve medya dünyasının ünlü isimlerini de bir araya getirdi. Geçen yıllarla kıyaslandığında ev sahibi İl Başkanı Aziz Babuşcu, öz konuşması ve geceyi sorunsuz yaşatmasıyla, Başbakan Erdoğan barış ve kardeşlik içerikli zengin konuşmasıyla, konuk Devlet Başkanı Beşşar Esad ise samimiyeti ve sempatisiyle konukların beğenisini kazandı

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA