Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

AK Parti rakiplerine nasıl bakıyor?

Şu sıralarda bir erken seçim söz konusu değil ama yine de her partinin böyle bir olasılığa hazır beklediğini biliyoruz. Siyasi gerilimin arttığı, hatta siyasetin bloklaştığı bir süreçten geçiyoruz.
Peki, bu zeminde, bir seçim yapılsa sandıktan nasıl bir siyasi fotoğraf çıkar?
Bu soruyu önümüzdeki günlerde başta AK Parti olmak üzere bütün siyasi partilerin önde gelen isimlerine soracak ve cevapları burada yayınlayacağız.
İlk durağımız iktidardaki AK Parti.
Siyasi partilerin ve siyasi aktörlerin performansını AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'le konuştum.
Erken seçimi öngörmeyen, zamanında yapılacak bir seçimde de AK Parti'nin birinci parti olacağını söyleyen Çelik, mevcut partileri ve siyasi aktörleri şöyle değerlendiriyor:
CHP: Milliyetçiliği kabartmaya çalışıyor. Ama bu onun aleyhine oluyor. Bütün dünyadaki sosyal demokrat partiler değişimci, reformcu olduğu halde CHP statükoculuğu sürdürüyor. Ulusalcı bir duruş sergiliyor. CHP millet adına devlet nezdinde siyaset yapmıyor, devlet adına millet üzerinde siyaset yapıyor. Kürtler sempati duymuyor, Alevileri de küstürdü. Milletin hissiyatına tercüman olacağına dair bir emare de görünmüyor. Bu nedenle önümüzdeki seçimlerde eski oyunu bile alamayabilir.

Ulusalcılığın anlamı...
MHP
: Türkiye'deki klasik milliyetçilik muhafazakârlık da içeriyor. Fakat AK Parti'nin iktidara gelmesiyle birlikte bir ayrışma yaşandı. MHP'nin yönetimi ulusalcı bir çizgiye geldi. Ulusalcılık fukaralık ve içe kapanmacılıktır. Ulusalcılık milliyetçiliğin öztürkçesi değil. Ulusalcılık bütün manevi sinirleri alınmış bir milliyetçiliktir. CHP ulusalcı bir partidir, İlhan Selçuk ulusalcı bir yazardır, Sabih Kanadoğlu ulusalcıdır. MHP yönetimi de bu çizgiyi izliyor. CHP ile birliği de buradan geliyor. MHP'nin bir başka özelliği de hep gerilimden beslenmesi... Çatışmanın olmadığı ortamda MHP hep barajın altında kaldı. Önümüzdeki seçimde de mevcut durumunu korur.
BDP: Bugünkü durumda barajı aşamaz. Yine bağımsız girebilirler.
Saadet Partisi: Yerel seçimlerde aldığı oyu alamaz. O seçimlerde bize verdiği zararla, aldığı oy arasında ters orantı var. Karalamaya dayalı bir siyaset yaptılar. Bizim rakip partinin ekmeğine yağ sürdüler. Aynı şeyi genel seçimlerde yaparlarsa bize bir parça zarar verirler ama kendilerine faydalı olmaz. Numan Bey için söylemiyorum ama Saadet'in içinde 'AK Parti gelmesin kim gelirse gelsin' diyen bir kesim var. Bu anlayışla önümüzdeki seçimlerde de bir varlık gösteremezler.

Sarıgül CHP'den daha sağda
Mustafa Sarıgül
: Siyasi cenahın solunda bir boşluk var. Çünkü CHP sol değil. Sarıgül'ün kurduğu parti de CHP'den daha sağda. Sarıgül, kendisiyle dostluğum da var, CHP'yi beğenmediği için ihraç edilen biri olarak CHP'ye alternatif bir parti kuracaksa, o daha sağda olamaz. Bütün kopyalar aslına hizmet eder. Bana göre Sarıgül'ün partisi tutunamayacak. İlk etapta bir kısım küskünler gidebilir ama dayandığı zemin itibarıyla siyasette kendine bir yer edinmesi zor.
DSP: DSP de aynı nedenle bir varlık gösteremiyor. Bundan sonra da göstermesi mümkün değil.
Demokrat Parti
: DP'nin artık bu saatten sonra esamisinin okunması bile mümkün görünmüyor. Çünkü orada Ergenekon'a sempati ile bakan bir irade var. Bu iradenin milletle buluşması mümkün değil.
Abdüllatif Şener
: Onun da Sarıgül gibi bir varlık gösterebileceği kanaatinde değilim. Çelik'e, siyaset kulislerinde Saadet Partisi, DP ve Türkiye Partisi'nin bir seçim ittifakı yaparak seçime girebileceklerinin konuşulduğunu soruyorum. Cevabı kısa oluyor:
"İttifaklar konusuna kafa yormuş biri olarak söylüyorum, ittifaklar kesinlikle sonuç vermez. Kaldı ki, Cindoruk ve Saadet Partisi de bir araya gelmez. Eğer Saadet Partisi, Cindoruk'la bir araya gelirse aldığı oyu da alamaz. Kan uyuşmazlığı var aralarında. Baykal'ı o kadar zorladılar 'Solda birlik' diye... Ne oldu? DSP kârlı çıktı. CHP aynı o oyu alacaktı."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA