Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Fethullah Gülen neden dönmüyor?

Şu sıralar Fethullah Gülen'in Türkiye'ye ne zaman döneceği çok tartışılıyor.
Aslında 11 yıldır ülkesinden uzakta yaşayan Gülen'in en azından yargı engelinin kalktığından beri neden dönmediği veya dönemediği hep merak edildi.
Öyle ya, hakkında hiçbir yargı kararı ve engeli yoksa neden dönmüyor? Ya da dönemiyor mu?
Yaklaşık bir yıl önce Pensilvanya'da kahvaltı sohbetinde bir araya geldiğimizde, bu soruyu Gülen'e sormuş ve şu hüzünlü cevabı almıştım:
"9 yıldır burada inziva hayatı yaşıyorum. Şu yakında bir göl var. Oraya bu 9 yıl içinde sadece üç kez gittim. Çıkmak istemiyorum. Gurbet bana giran geliyor."
Bir an duruyor ve Türkiye'ye dönüp dönmemeye ilişkin şunları söylüyor: "Siz olanaklı görüyor musunuz bunu? Orda hükümeti zora sokmamak için şu an dönmeyi düşünmüyorum. Hissi hareket etmemeli. Olabilecek sıkıntıları hükümete fatura ederler. Yargının en sıkıntılı zamanlarında beraat aldım. Hukuken bir sorun yok dönmemde ama hâlâ bazı dengeler aleyhte. Durumu bu haliyle korumak vacip gibi... Sonu nereye varır Allah bilir. Bizler üzerimize düşeni yapmalıyız."
"Gurbet bana giran geliyor..."
diyen Gülen'in doğduğu toprakları özlememesi mümkün değil. Tıpkı diğer zorunlu göçmenler gibi o da ülkesinin özlemini çekiyor.
Ama Gülen'in sorduğu "Siz olanaklı görüyor musunuz?" sorusuna hâlâ kimse net bir cevap veremiyor.
Veremiyor çünkü Türkiye'de değerler üzerinden siyaset devam ediyor ve gerilim siyaseti sürüyor. Son Cumhurbaşkanlığı resepsiyonu tartışmasına bakın. Gülen, bu zeminde dönebilir mi?
Zaman gazetesi yazarı Hüseyin Gülerce, 32.Gün programında tam da bu nedenle seçim sonrasını işaret ediyor: "Yanından 4 gün önce geldim. İlk defa 'dönmek istiyorum' diyor. Tüm Türkiye'yi dolaşarak özlem gidermek istiyor. Referandumdan çok umutlu... Tahminimce 2011 seçimlerinden sonra döner. Seçimden önce dönerse beklentiler olacak..."
Bu kaygılı açıklamalar Türkiye'de siyasi zeminin hâlâ normalleşmediğini gösteriyor. 12 Eylül referandumunun getirdiği demokratik havaya rağmen gerçek bu.
Fethullah Gülen'in, 2011 seçimlerinden önce dönmeyeceği anlaşılıyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA