Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Binali Yıldırım'ın 'Yeni İzmir' hayali

Bu seçimlerde sonuçları çok merak edilen illerin başında İzmir geliyor. Bu nedenle ikinci kez İzmir'deydim. Ama bu kez sadece seçimin nabzını tutmak için değil, Avrupa'nın en büyük altyapı yatırımının temel atma töreni için...
İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indirecek İstanbul-Gebze- Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin bu kez İzmir bölümünün temeli atılıyor.Yaklaşık 7 milyar dolarlık proje bütçesi açısından dünyada üçüncü, Avrupa'da ise tek.
Bir ay önce gittiğimde eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'dan İzmirlilerin ne beklediğini sormuş ve bir esnaftan şu cevabı almıştım:
"Binali Bey, çalışkan biri. İzmir'e gelirse yatırım da gelir. İş olanakları artar. Yarım kalan metro, liman işleri tamamlanır. İstanbul-İzmir otoyolu yapılır. Bunlar önemli."
Eski Bakan Yıldırım'la vatandaşın yapılmasını beklediği o otoyol inşaatının Bornova girişindeki şantiyesinde buluşuyoruz. Dünya çapındaki bu projenin ne kadar önemli olduğunu şu sözlerle özetliyor:
"Dünyada kriz döneminde başlayıp devam eden bu çapta başka bir proje yok, 55 ülkenin milli gelirinden daha büyük bir yatırım bu. Türkiye'nin nerden nereye geldiğini gösteriyor."
İşin doğrusu projeyi üstlenen firmalar da hızlılar, daha prosedür tamamlanmadan 5 ayrı yerde şantiye kurulmuş ve 100 milyon dolara yakın para harcanmış. İzmir'deki seçim yarışına bir süre ara veren Binali Yıldırım, İzmir'le otoyol arasındaki ilişkiyi anlatırken şöyle diyor:
"Körfez projesi 30 yıllık bir proje... Bu yüzden hâlâ olmayacak gibi bir kaygı var. Ama artık o hayal gerçek oluyor. Yol olmadan hiçbir şey olmaz. İzmir'i kara, deniz ve demiryolu koridorlarıyla Anadolu'ya bağlamadan İzmir hak ettiği yere gelemez."
Yıldırım
'ı İzmir adayı yapan da aslında bu "Yeni İzmir" hayali... Sadece o değil aynı zamanda Kültür Bakanı Ertuğrul Günay da İzmir'de seçim yarışına katılarak CHP'yi "kalesi"nde "Yeni İzmir"le zorlayacaklar. Zaten geçen seçimlere bakılırsa arada çok büyük fark da yok. İki parti arasındaki makas yerel seçimler ve referandumda bir hayli açıldı. Şimdi AK Parti, iki güçlü bakanı ve "hizmet" yarışıyla bu farkı kapatmaya hatta sürpriz yapmaya çalışıyor.
Olabilir mi?
Hiç yabana atılacak bir ihtimal değil. Sokakta ciddi bir Binali Yıldırım etkisi var. Bu yüzden eski bakan İzmirlilerle kurduğu sıcak ilişkiye güveniyor.
"İzmir'le çok iyi bir kaynaşmamız oldu. Öyle yaşam biçimiyle ilgili de bir şeyle karşılaşmadık. Benim derdim İzmir'in istenilen yerde olmaması. İzmir'i Anadolu'ya, İstanbul'a, otoyol ve hızlı trenle bağlamamız gerekiyor."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA