Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

İstanbul birinci bölgenin sürprizi kim?

İstanbul mitinglerinin ardından İstanbul seçimlerinde hangi partinin nasıl bir performans göstereceği de merak ediliyor. Büyük seçmen kitlesine sahip İstanbul'da üç bölge var. Birinci bölge Anadolu yakasını, ikinci ve üçüncü bölge Avrupa'yı kapsıyor. İstanbul'u önemli kılan sadece 85 milletvekili çıkarması değil, aynı zamanda iki büyük partinin lideri de İstanbul'dan milletvekili adayı. Başbakan Erdoğan birinci bölgeden, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ikinci bölgeden.
Dahası her partinin önemsediği önemli kadroları da İstanbul'da seçim yarışına giriyor.
Peki bu kadar önemsenen İstanbul'un bölgelerinde durum ne?
Önce birinci bölgeye bakalım… Bu bölgede AK Parti'nin birinci sıra adayı Başbakan Erdoğan. Onu Devlet Bakanı ve başmüzakereci Egemen Bağış, İdris Güllüce, Erol Kaya ve Belma Satır izliyor.
CHP'nin birinci sırasında ise CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin var. İlk beşin içinde de Osman Korutürk, Mehmet Akif Hamzaçebi, Ayşe Eser Danışoğlu ve Şafak Pavey yer alıyor.
Birinci bölge diğer partiler ve bağımsız adaylar açısından da ilginç bir yer. MHP'nin birinci sırasında son günlerin en tartışmalı ismi emekli korgeneral Engin Alan var. Bağımsız adaylar arasında da güçlü isimler var. BDP bu kez bu bölgede iki bağımsız adayla yarışıyor. Öne çıkan yine geçen dönemin en çok tartışılan ismi Sebahat Tuncel
Bu bölgeyi ilginç kılan bir başka isim daha var; o da bağımsız aday Tuncay Özkan. Ergenekon davasından tutuklu yargılanan Özkan, Cumhuriyetçi Güç Birliği'nin adayı olarak bölgede iddialı.
İstanbul birinci bölgede geçen dönem alınan oylara bakınca AK Parti hayli önde.
30 milletvekilinin çıkacağı bölgede aday profilleri açısından birkaç noktanın altı çizilmeli. AK Parti daha çok yerelden gelen siyasi aktörleri tercih ederken, CHP önceliği vitrin isimlere vermiş durumda. AK Parti'nin sadece ilk sıralarında değil, listenin sonlarında da güçlü yerel aktörlere yer vermesi ve yoğun çalışması dikkat çekiyor.
İstanbul birinci bölgede AK Parti "ustalık" dönemini başlatan Başbakan Erdoğan'la seçime asılırken CHP, bölgeyi iyi bilen yerel bir isimle Gürsel Tekin'le yarışıyor.
Bu yarışın sonucunu sandıkta göreceğiz ama siyaset kulislerinde 30 milletvekilinin dağılım şöyle yapılıyor. AK Parti 15, CHP 11, MHP 2… Geriye iki milletvekili kalıyor. Bunun birinin bağımsız Sebahat Tuncel olacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Peki diğeri?
İşte bu noktada devreye Tuncay Özkan ismi giriyor. Özkan'la ilgili kamuoyu araştırması yapan Konsensus Araştırma ve Danışmanlık Şirketi Genel Müdürü Murat Sarı şöyle diyor:
"Bu bölgede Özkan'a 100 bin oy çıkacak."
Kimse ihtimal vermiyor ama bu sürpriz gerçekleşirse yukarıdaki listeyi de değiştirebilir. Özkan bu düzeyde bir oy aldığında CHP söylenen 11 milletvekilinden birini bile kaybedebilir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA