Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

İstanbul'un Avrupa yakasında kim kazanır?

Dün de yazdığımız gibi İstanbul seçimleri önemli bir gösterge olacak. Buradaki başarı AK Parti'nin üçüncü iktidar dönemini tescillerken, CHP'nin de bir dahaki seçimlerde iktidar olma umudunu güçlendirecek. Bu yüzden İstanbul seçimlerinde önde görünen her iki parti de iddialı. Bu olasılıklar dışındaki bir sürpriz, CHP'nin birinci parti çıkması olur ki bu da genel seçimin seyrini bile değiştirebilir. Bu mümkün görünmüyor ama CHP'nin iyi bir performans sergileyeceği kesin. Dün birinci bölgenin durumuna bakmıştık, bugün sıra İstanbul'un ikinci ve üçüncü bölgelerinde.
İkinci bölge bu seçimlere biraz daha büyüyerek giriyor. Tarihi Yarımada Sarıyer hattına bu dönemde Zeytinburnu ve Esenler eklendi. AK Parti'nin oy depoları sayılan bu iki ilçe dengeleri değiştirebilir. CHP'nin bu nedenle oyunu artırsa bile öne geçme olasılığı çok zayıf... Aday profili açısından CHP de AK Parti de güçlü isimlerle yarışıyor.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun birinci sırada yer aldığı CHP kadrosunda Bihlun Tamaylıgil, Sezgin Tanrıkulu, Sedef Küçük ve Aydın Ayaydın ilk sıralarda yer alıyor.
AK Parti'nin birinci sıra adayı ise Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu... Listede kamuoyunun yakından tanıdığı çok sayıda isim var; Burhan Kuzu, Ayşe Nur Bahçekapılı, Ekrem Erdem, Volkan Bozkır, İbrahim Yiğit ve Türkan Dağoğlu bunlar arasından sadece bir kaçı...
Bu bölgede MHP de güçlü isimlerle çıkıyor seçmen karşısına... Eski bakanlardan Murat Başesgioğlu, Celal Adan, Ümit Özdağ ve futbolcu Saffet Sancaklı...
İkinci bölgedeki bağımsız milletvekili adayları da bir hayli ilginç. İki isim dikkat çekiyor; BDP'nin desteklediği sanatçı, yazar, sinemacı Sırrı Süreyya Önder ve Ergenekon sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğan...
Doğan'ın bir varlık gösterip göstermeyeceği bilinmiyor ama Önder'in seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. İkinci bölgede sürpriz beklenmiyor. Toplam 27 milletvekili çıkacak bölgede AK Parti 14, CHP 10, MHP 1, Bağımsız 1 görünüyor. Bir milletvekili de ortada.

Üçüncü bölge sürprize gebe
Bu bölgede AK Parti yine önde... Adayları da ağırlıkla yerelden gelen güçlü isimlerden oluşuyor. Devlet Bakanı Ömer Dinçer, eski bakan Abdülkadir Aksu gibi isimlerin öncülük yaptığı listede Ünal Kacır, Hakan Şükür, Halide İncekara, Nurettin Nebati ve Tülay Karaca gibi isimler var.
CHP, bu bölgede de "vitrin" ağırlıklı bir liste oluşturdu. İlk sırada Erdoğan Toprak var. Onu Umut Oran, Süleyman Çelebi, Oktay Ekşi, Binnaz Toprak izliyor. Listenin en ilginç ismi ise CHP'ye gelişiyle dikkatleri üzerine çeken İlahiyatçı Muhammet Çakmak... Çakmak'ın yeni oylarla sınırdaki durumunu değiştireceği umuluyor.
MHP'nin ilk sırasında ise yine Meral Akşener yer alıyor. Atilla Kaya, Ahmet Turgut'la devam eden listenin 4. sırasında ise kaset tartışmalarının odağında yer alan ve ihraç edilen İhsan Barutçu var. Geçen seçimlerde üç milletvekili çıkartan MHP bu seçimlerde zorlanacağa benziyor. Üçüncü bölgede bağımsızlar da bir hayli iddialı. Bu kez iki bağımsız çıkaracakları konuşuluyor. Bu tespitlere göre olası tablo şöyle görülüyor: AK Parti 16, CHP 10, MHP 1, bağımsız 1.
MHP ve bağımsızların sürpriz çıkışı, AK Parti ve CHP'den birer milletvekilinin gidebileceği anlamına geliyor. Üçüncü bölge sürprize gebe...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA