Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Üç CHP'li anlaşamıyorsa...

Meclis'teki yeni anayasa "Uzlaşma Komisyonu" çalışmaya biraz ara verdi ama bu kısa sürecek. Ağustos sıcağında bile çalışmaya devam edecekler.
Doğrusu çalışacaklar ama ortaya nasıl bir anayasa çıkacağını komisyon üyeleri dahil kimse bilmiyor. Çünkü asıl gerginlik yaratacak ilk üç madde, vatandaşlık tanımı ve ana dilde eğitimi yasaklayan maddelere henüz dokunulmadı bile...
Onlara sıra geldiğinde çok farklı tartışmalar göreceğiz. Bu maddelere en sert muhalefeti MHP'nin yapacağı biliniyor. Ama CHP'lilerin ne yapacağı bilinmiyor.
Bu da nereden çıktı demeyin. Bir komisyon üyesine göre 4 partinin anlaşamamasından daha önemlisi CHP'lilerin anlaşmaması.
Komisyon üyesi CHP'lilerin durumunu şöyle anlatıyor:
"Her partinin maddelerle ilgili yeterli yetersiz önerileri oluyor ve bu zaman zaman tartışma da yaratıyor. Ama CHP'lilerin kendi aralarındaki tartışmaları bitmek bilmiyor."
Bu sözler bana CHP'nin son kurultayında seçilen Parti Meclisi tablosunu hatırlatıyor. Orada da birbiriyle anlaşacak insan sayısı çok az.
Aslında bu tespiti CHP'nin bütünü için yapmak mümkün. Çünkü CHP içinde birbiriyle anlaşan siyasi bir ekipten söz etmek zor. Ne Ulusalcı-Kemalistler kendi aralarında bir bütün, ne sosyal demokratlar, ne "sosyal liberaller" ne de sosyalistler.
Sadece CHP değil, içindeki 4 eğilim de çok parçalı. Sanıyorum son iki yılda Kemal Kılıçdaroğlu yönetimindeki CHP Parti Meclisi'nin deneme tahtasına çevrilmesinin bir nedeni de bu.
İşte bu durum Uzlaşma Komisyonu'na daha vahim ve hazin bir biçimde yansıyor.
CHP'yi anayasa uzlaşma komisyonunda üç kişi temsil ediyor: Rıza Türmen, Süheyl Batum ve Atilla Kart... Biri hukukçu, biri merkez sağdan gelen bir akademisyen, biri de CHP içinden gelen bir avukat. Hiçbiri de Parti Meclisi'nde yok. Batum aday oldu ama seçilemedi.
Bütün partiler üç kişiyle temsil ediliyor ve aralarında ufak tefek yaklaşım farkları olabilir. Ama CHP'lilerinki farktan öte bir şey.
Bir komisyon üyesi "farktan öte şeyi" şöyle anlatıyor:
"Bazen birinin söylediğine öteki kökten karşı çıkıyor, bazen de 'bu CHP'nin görüşü değil ben katılmıyorum' deniyor. Bizler önce onların anlaşmalarını bekliyoruz."
Aynı partiden olmalarına rağmen CHP'li üç ismin kendi aralarında fazla tartışmaları hatta bazen işi kopma noktasına getirmeleri komisyonun geleceği açısından kaygı yaratıyor. Yeni CHP yönetiminin, önce kendi içinde sonra da Türkiye toplumunun heyecanla beklediği yeni anayasa komisyonunda daha uyumlu bir ekip kurup kuramayacağı merakla bekleniyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA