Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Kabinede kim gider kim kalır?

Başbakan Erdoğan'ın Afrika dönüşü kabine değişikliğine dair söylediği "Her an her şey olabilir" sözü değişim beklentisini artırdı.
Ankara'da bürokrasi işleri ağırdan almaya, Bakanların bir kısmı, "Benim durumum ne olacak?" sorusunu sormaya, milletvekilleri değilse bile çevreleri "Sen de bakan olabilirsin" demeye başladı.
Aslında zorunluluk yok ama hem seçim sürecinde yeni kadroları harekete geçirme hem de eylül kongresiyle AK Parti yönetiminde (MKYK ve MYK'da) yapılan değişimin uzantısı olarak kabinede de değişim beklentisi oluştu. Bu nedenle de zaman zaman kimlerin gideceği, kimlerin geleceği siyaset kulislerinin ana konularından biri haline geldi.
Bu tür bir tahminde bulunmak elbette zor ve riskli. AK Parti kulisleri de bu nedenle hayli temkinli. Önce bir yer değiştirmeden söz edelim. Büyük ihtimalle Adalet Bakanı Sadullah Ergin İçişleri Bakanı, Bekir Bozdağ ise Adalet Bakanı olacak.
Adı bakan olacaklar arasında en çok geçen isim ise Ömer Çelik... İçerden ve dışarıdan Çelik'in bakanlığı konusunda ortak bir konsensüs var. İkinci sırada Mevlüt Çavuşoğlu, Haluk İpek, Mahir Ünal ve Nurettin Canikli geliyor. Çavuşoğlu'nun bakan olduktan sonra Antalya Büyükşehir adaylığı için hazırlanacağı da söylenenler arasında.
Partiye yeni girmiş Numan Kurtulmuş'a gelince... Adı geçiyor ama söz ona gelince herkes duruyor. "Erken" diyen de var, her an her şey olur diyen de...
Gidecek bakanların tespiti de hayli zor. Ortada üç dönem kuralına uyan bakanların bir kısmının büyük kentlerde belediye başkanı adayı olma ihtimali var.
Bu çerçevede bakınca gidecekler arasında İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Spor Bakanı Suat Kılıç, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz isimleri öne çıkıyor.
Bu ekip içinde Turizm ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın ismi de var ama siyaseten farklı bir temsil gücü olması onu hesabın dışında bırakabilir.
En dikkat çekici olan ise Doğu ve Güneydoğu'dan bakanlık koltuğunda oturan üç ismin, Mehmet Şimşek, Mehdi Eker ve Cevdet Yılmaz'ın değiştirilmesinin sık sık dillendirilmesi...
İşin doğrusu Cevdet Yılmaz'ın PİAR zayıflığı dışında bu üç bakan hakkında negatif bir algı yok. Sadece kulislerde bir ihtimal olarak barış süreciyle ilgili bölgede öne çıkarılacak yeni siyasi aktörlerden söz ediliyor. Bu nedenle de Hüseyin Çelik, Galip Ensarioğlu ve Burhan Kayatürk adları geçiyor.
Bakanlık isteyenin çok, gidenin az olması yeni bakanlıkların kurulma olasılığını da akla getiriyor. Anlayacağınız Ankara, kabine değişikliğine odaklanmış durumda. Bir an önce gerçekleşirse fluluk da ortadan kalkar.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA