Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Öcalan'ın üç emri

İmralı görüşmeleriyle Kürt meselesinde yeni dönem başlayınca bu sürecin nasıl yürüyeceği ve Öcalan'ın nasıl bir yol haritası ortaya koyacağı merakla izleniyor.
Süreci hem hükümet hem de PKK ve BDP çevresinde bilenlerin sayısı birkaçı geçmiyor. Aslında süreç hızlı devam edecekti ama araya Paris'te Sakine Cansız ve iki arkadaşının katledilmesi girince biraz yavaşladı.
Bu durum bile Paris suikastının sürece yönelik olduğunu gösteriyor. Bu tür gelgitlere rağmen İmralı süreci kendi mecrasında akacak. Bu noktada Öcalan'ın ne söylediği ve örgütünü nasıl yönlendireceği önem kazanıyor. Dikkat çekici olan BDP yönetiminin durumu. Anlaşılan BDP yönetimine karşı Öcalan özel bir tavır takınıyor.
Bunu da bir süre önce Öcalan'la görüşen Ahmet Türk'le BDP yönetiminin bir araya gelmesinden anlıyoruz. O toplantıda özellikle BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın sıkıntılı oluşu, hatta toplantıya bir saat ara verdirmesi BDP'de derin bir sancı yaşandığını gösteriyor.
Ama asıl sancı, Öcalan'ın şu "üç emri"yle ilgili yaşanacak. Bu emirler bir anlamda yeni İmralı sürecinin de omurgasını oluşturuyor.
Bir: Suriye diktatörü Esed'le ilişkileri hemen kopartın.
İki: Sınır dışına çekilme takviminin en geç hangi tarihte olacağına karar verin.
Üç: Kim benden yana kim değil...
Öcalan, bu üç talebin fikri dayanağını da şöyle özetliyor: "Türk-Kürt birliğini engelleyen körlüğe kendimizi teslim etmeyeceğiz ve Kürtler barışın önünde engel olmayacak..."
En azından son bir yılda PKK ve çevresindeki siyasi aktörlerin Türkiye'ye yönelik yaklaşımları dikkate alınınca Öcalan'ın bu açıklamaları ezber bozacak nitelikte. Ve bir kısım siyasi aktörleri şoke edeceği açık.
Bu yüzden BDP ve PKK'nın içinde birilerinin "derin sancı" yaşaması sürpriz değil. Hele Paris'te öldürülen Sakine Cansız'la ilgili Avrupa'dan gelen son haberler doğrulanırsa çok şey değişebilir. O bilgilere göre Cansız, Almanya ve Fransa'nın örgütle ilişkileri üzerine bir rapor hazırlamış ve o raporla Kandil'e gidecekken öldürülmüştü.
Şimdi herkes şu sorunun cevabını arıyor: Cansız'a, İmralı süreci önündeki engelleri kaldırmaya yönelik bir araştırma görev verilmiş miydi? Daha önemlisi bu araştırma Fransa ve Almanya istihbaratıyla örgüt ilişkilerini kapsıyor muydu?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA