Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Sol sivilleşiyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Meclisi Üyesi Gülseren Onanç istifa etti. Birkaç gün önceCHP karıştıkça başka bir umut doğuyor. Yıllardır Türkiye'de gerçek anlamda sosyal demokrat bir parti inşa edilemedi.
SHP dahil her girişim ve çıkış hüsranla bitti. Çünkü "Bu ülkeye komünizm gelecekse biz getiririz" diyen CHP aklı, kendisini sosyal demokrat ilan ederek o alanı kapattı.
90'larda Sovyetler'in yıkılmasıyla yeni bir şans doğdu ama bu şansı da vesayet rejimi, sosyal demokratları ve solu "irtica ve bölücülük" üzerinden korkutarak engelledi. Uğur Mumcular bu nedenle öldürüldü.
Bu dönem Kürtlerin kopmasıyla da sosyal demokratlar "Kemalizm'e esir düştü." Hasan Bülent Kahraman hoca bu sonucu şu çarpıcı cümleyle özetliyor: "Devlet/ Kemalizm, solu döve döve kendine benzetti."
Şimdi yeni bir dönemin eşiğindeyiz.
Silahların devreden çıkartıldığı "çözüm süreci" sadece Türkiye'yi prangalarından kurtarmayacak aynı zamanda "solu dövülmekten", eksikliği çekilen "sosyal demokrat" muhalefeti de "muhalefette kalmaktan" kurtaracak. Tarihin garip cilvesine bakın, bu yolu da "muhafazakâr" AK Parti açıyor.
Bu yolun açıldığının ilk işaretini, eski milletvekili, KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar verdi. Aydar, birkaç gün önce Radikal'den Özge Başaran'a verdiği söyleşide geleceğe yönelik ipuçları veren şu tespiti yaptı:
"Bakın, AKP muhafazakâr bir hareket. Diğer tarafta milliyetçi ve ulusalcı bir kesim var. Ee? Bunların arasında ise dünya kadar Türkiyeli var. Sol ve sosyalist değerlere adını koymasa da bağlı olan. Barışın gelmesiyle sosyalistlere ciddi bir iktidar perspektifi gelecek."
Aydar'ın sola yönelik bir zamanlar kendilerinin de yaptığı "AKP'yle aynı düşünüyorsunuz" eleştirisine verdiği cevaplar bir yana asıl ipucunu verdiği şey şu: Yeni bir muhalefet aksı doğuyor.
Peki, bu nasıl olacak? PKK silahları bırakıp, "Misak-ı Milli" sınırları içinde sivil siyaset yapmaya başladığında taşlar yerine oturacak ve siyaset normalleşecek.
Özellikle 1991'den sonra şu çok net görüldü: Kürtlerden oy alamayan sol ve sosyal demokrat partilerin Türkiye partisi ve iktidar olması şansı yok. Olamadı da.
Kürt ayağı sivilleşince sosyal demokratların ve solun, CHP karşısında ayakta kalma ihtimali var.
Tıpkı AK Parti gibi Türkiye'nin her bölgesinden oy alan sosyal demokrat bir Türkiye partisi ancak bu koşullarda mümkün olabilir. Ayrıca bu yapı sadece sol, Kürt ve Alevilerin değil, İslamcı çizgi içinde var olan sosyal demokrat dindarların özlemine de cevap verebilir.

Biri Kemalizm'den biri de silahtan arınıyor
CHP'deki kaynama bu süreci daha da hızlandıracak. Şu sırada bıçak sırtı diyebileceğimiz üçayak üzerinde duran bir CHP var. Kitle tabanı kıyılara dayansa da siyasi kadroları, Ulusalcılar, yenilikçiler ve Kılıçdaroğlu nedeniyle mecburen CHP'ye destek veren Alevilerden oluşuyor. Çözüm süreci bu üç kesim arasındaki "güvensiz ilişki"yi açığa çıkartacak ve çözecek.
Bu çözülmeyle siyasette iki ana aks oluşacak: Muhafazakâr Demokrat- Sosyal Demokrat. Kendi içinde koalisyonların ve birliklerin kurulduğu yeni bir siyasi sisteme doğru gidiyoruz. Aydar'ın söylediği de bu.
Benzer bir şeyi birkaç yıl önce Eski Gaziantep Belediye Başkanı Celal Doğan Kürt siyasi aktörleriyle görüşerek yapmak istedi ama silahlar devrede olduğu için gerçekleştiremedi. Ama şimdi, derin bir kırılma yaşanmadığı sürece bu şans her zamankinden daha fazla... Çünkü sosyal demokratlar Kemalizm'den, Kürt hareketi de silahtan arınıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA