Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Batı'nın vesayet sistemi

Mısır'da canlı yayında izlediğimiz askeri darbeye başta ABD olmak üzere Avrupa'nın "darbe" diyememesi bir gerçeği ortaya çıkardı: Batı'nın "vesayet sistemi"ni...
BM'siyle, NATO'suyla, IMF"siyle, soğuk savaş döneminden kalma medyası ve kurumlarıyla...
Hepsi Mısır'daki darbe karşısında sustu...
Demokrasinin beşiği ülkelerin düştüğü hale bakın.
Afrika Birliği darbeye karşı çıkıyor, dünyaya "demokrasi norm"u koyan Avrupa Birliği susuyor.
Türkiye, Tunus karşı çıkıyor, ABD ve Almanya, Suriye ve Suudi Arabistan'la birlikte destek veriyor.
Bu Batı'nın statükoculaştığını, yeni demokrasi rotasının Doğu'ya kaydığının işareti...
Daha dinamik, daha değişimci Afrika'yı da içine alan bir "Doğu" doğuyor. Bir süre önce işadamı Ethem Sancak'ın ilginç bir tespitini aktarmıştım:
"Uygarlık kuşu havalandı. Ya İstanbul'a konacak ya da Hindistan'a..."
Bu yaklaşım demokrasi için de geçerli... Yakın gelecekte küresel demokrasinin temeli Doğu'da atılacak. Baksanıza, şiddetten uzak duran "İslamcı" Müslüman Kardeşler, demokrasiyi denemek istiyor ama ne laik muhalefet ne de Batı izin veriyor. Kim demokrasiyi içselleştirememiş acaba?
Taha Özhan dün Sabah'taki analizinde tam da buna dikkat çekti:
"Bütün Batılı liberal demokrasi fantezisi ahlaken ve siyasal olarak iflas etti, onlar İhvan'ın başarısız olduğunu dillendiriyorlar. Sekülerlerin demokrasiye suikast girişimi oldu, onlar hâlâ 'İslamcılar demokrat olabilir mi?' düzeyindeler."
AK Parti'nin 10 yıllık deneyimiyle gördük ki; iş, sadece içerideki vesayet sistemini geriletmekle bitmiyor, BM'den IMF'ye dış vesayet sistemi değişmeden dünyaya gerçek anlamda demokrasi gelmez.
Mısır'da demokrasiyi değil, darbeyi dayatmaları bunu gösteriyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA