Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Yerel seçimi etkileyecek aktörler

Önümüzdeki yerel seçimlerin kaderini belirleyecek çok sayıda faktör var. En önemlisi de Başbakan Erdoğan'ın bizzat kendisi. Çünkü muhalefet hatta siyaset dışı muhalefet seçim stratejisini özellikle Cumhurbaşkanlığı ve genel seçim nedeniyle Başbakan'ın önünü kesmek üzerine kurmuş durumda. Deyim yerindeyse bu seçimler bir Başbakan Erdoğan seçimi olacak.
Bu nedenle bir oy bile önemli olacak ve 30 Mart 2014 seçimleri bir genel seçim havasında geçecek.
Tabii bu İstanbul'da Kadir Topbaş veya Ankara'da Melih Gökçek gibi aktörlerin önemini azaltmıyor tam aksine bilinen her aktörü önemli hale getiriyor.
Diğer etken ve aktörlere gelince...
İlk sırada hâlâ netleşmeyen CHP- Mustafa Sarıgül ilişkisi var.
CHP yönetimi hâlâ "Gel dilekçe ver" derken, Sarıgül ve arkadaşları "Parti af çıkarsın, öyle gelelim" noktasında... Henüz geri adım yok.
Bu bir siyaset oyunu mu yoksa gerçek bir kavga mı belli değil. Sonuç ne olursa olsun bu ilişki CHP'nin oyunu değiştireceği için yerel seçimleri derinden etkileyecek.

İstanbul'da HDK ve Sırrı Süreyya Önder sürprizi
Yerel seçim hesaplarını değiştirecek bir başka atak da BDP'den gelebilir. BDP, özellikle Batı'daki büyük şehirlerde, sol partilerin de içinde olduğu Halkların Demokratik Kongresi- HDK adına seçime girmeyi hedefliyor.
PKK-BDP hattının merkez seçmene seslenmek yerine son 50 yıldır kendini aşamayan "solla" yerel ittifak yapması, İstanbul hariç çok etkili olacak gibi görünmüyor.
İstanbul hariç diyoruz çünkü burada Gezi Parkı olaylarıyla öne çıkan Sırrı Süreyya Önder'in ciddi bir karşılığı var. Geçen seçimlerde yüzde 4.7 oy alan BDP çizgisi, Önder'le bunu ciddi anlamda artırabilir. Bu da BDP'nin genel oyunda önemli bir sıçrama anlamına gelir. Tabii bu aynı zamanda CHP'yi de aşağı çeker.
HDK, İstanbul gibi Ankara ve İzmir'de de "makul adaylarla" oyunu artırabilir.

Ankara'da Mansur Yavaş faktörü
İstanbul'da Sırrı Süreyya Önder'in oynayacağı rolün bir benzerini belki Ankara'da Mansur Yavaş oynayabilir. MHP'nin Ankara adayı artık biliniyor. Birkaç gün önce konuştuğum Yavaş, ne yapacağına bu açıklamadan sonra karar verecek.
Küçük bir partiden veya bağımsız aday olabilir ama CHP'den aday olarak sürpriz de yapabilir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA