Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

AK Parti İstanbul'da sürpriz ayrılıklar

AK Parti'de bu hafta sonu 16 Büyükşehir'de temayül yoklaması var. Tabii sadece büyükşehir adayları değil, o şehrin ilçeleri de kapsama alanı içinde.
Aday adayları henüz ortaya çıkmış değil. Bu durumda temayül yoklaması mevcut başkan için bir ön test yerine geçeceği gibi olası aday adayları hakkında da bir ipucu verecek.
Böylece AK Parti teşkilatlarında 2014 seçiminin ilk heyecanı yaşanacak.
Her büyükşehirde bu heyecan yaşanacak ama İstanbul'da bir başka yaşanacak.
Çünkü İstanbul, hem büyükşehir ölçeğinde hem de 39 ilçesiyle Türkiye'nin ilgi odağında ve yerel seçimin seyrini değiştirecek özellikte. Başbakan Erdoğan tam da bu nedenle dün dikkat çekecek bir uyarıda bulundu: "Makam ve mevki için değil, gerçekten halkla ilişkisi iyi olan adaylar önerin." İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı için çok sayıda ismin adı geçiyor ama hâlâ adaylık için resmen ortaya çıkmış isim yok. Belki de Kadir Topbaş ismi önde olduğu için kimse çıkmayacak.
Ama 39 ilçe için aynı şeyi söylemek mümkün değil. İddialı başkanlar var ve çok sayıda aday adayından söz ediliyor. Sessiz ama kıran kırana bir yarış olacak. Şu anda İstanbul'da AK Parti'nin yönettiği 26 ilçe var. Birçoğu da banko. Bir kaçını sayalım: Arnavutköy, Bağcılar, Esenler, Güngören, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Üsküdar, Ümraniye, Sultangazi, Sultanbeyli...
Bir de banko görünen başkanlar var: Esenler Tevfik Göksu, Bağcılar Lokman Çağrıcı, Gaziosmanpaşa Erhan Erol, Ümraniye Hasan Can, Fatih Mustafa Demir, Sultanbeyli Hüseyin Keskin, Çekmeköy Ahmet Poyraz, Kağıthane Fazlı Kılıç gibi.
Zeytinburnu'nda Murat Aydın da üç dönem (bir dönemi Fazilet Parti) olmasına rağmen etkili isimlerden biri.
AK Parti İstanbul'da birkaç sürpriz gelişme de yaşanıyor. Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara sevilen bir başkan olmasına rağmen yeniden aday olmayacak. Yerine kimin geleceği ise merak ediliyor. En güçlü isim ise Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Bozlağan. Bozlağan, bir İstanbul âşığı, aynı zamanda da bir yerel yönetim uzmanı. İşin teorik yanını iyi bildiği gibi belediyecilik pratiğinin de içinden geliyor. Üsküdar ve Arnavutköy için adı geçiyor.
Üsküdar için adı geçen bir isim daha var: Geçen dönem de aday adayı olan KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım. Ama bir kez daha aday adayı olur mu belli değil.
İkinci sürpriz Küçükçekmece'de yaşanıyor.
Belediye Başkanı Aziz Yeniay'la AK Parti Küçükçekmece ilçe Başkanı Temel Karadeniz arasında uzun süredir gerilim yaşandığı biliniyor.
Bundan mı, yoksa Ankara'ya gitme arzusundan mı bilinmez ama Yeniay'ın bu kez aday olmayacağı kesinleşmiş gibi.
Temayülden ne çıkar bilinmez ama şimdiden iki isim öne çıkmış durumda: Başkan Yardımcısı Hüseyin İpek ve ilçe başkanı Temel Karadeniz.
Üçüncü sürpriz gelişmeye gelince...
İstanbul'un tarihi ilçelerinden Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu da bu kez aday olmuyor. Bu ayrılık, performans düşüklüğünden mi yoksa özel işine vakit ayırmak istemesinden mi, bilinmiyor. Bilinen tek şey, Eyüp'te önümüzdeki seçimin çantada keklik olmadığı.
Aslında AK Parti'nin elindeki 27 belediyeyi kaybetme riski görünmüyor. Ancak kritik ilçeler var: Beykoz, Beylikdüzü ve Eyüp gibi. Aynı şekilde CHP'nin elindeki 12 belediyeden de kritik olanlar var: Sarıyer, Silivri, Kartal, Ataşehir ve Büyükçekmece.
Her ilçede başkanlığa talip olan yeni ve farklı siyasi aktörler var. Onları da yazacağız ama önce şu temayül yoklamasından çıkacak fotoğrafı görelim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA