Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

'Ankara'nın değil, Şanlıurfa'nın adayıyım'

Yerel seçimlerde İstanbul, Ankara ve İzmir'de kimlerin aday olacağı kadar, Türkiye'nin yıldızı parlayan yeni şehirleri de merak ediliyor.
Antalya, Diyarbakır, Erzurum ve Şanlıurfa gibi...
Yeniler içinde en dikkat çeken ise Şanlıurfa. Nüfusu 1 milyon 700 bin civarında.
Tarımsal potansiyeli, 12 bin yıla uzanan derin tarihe sahip turizmiyle bölgenin cazibe merkezi olmaya aday bir şehir. Yerel seçimler yaklaştıkça Şanlıurfa'nın nabzı da hızlanıyor. Geçen seçimlerde sürprizler yaşanmıştı; sanıyorum bu kez de sürprizlere gebe bir şehir Şanlıurfa.
AK Parti ilk sürpriz çıkışı, Vali Celalettin Güvenç'i büyükşehir adayı yaparak yaptı. Dışarıdan bakınca risk gibi görünen bu adım, Şanlıurfa sokaklarından bakınca başka bir gerçeğe tekabül ediyor.
Urfa'da güçlü aileler ve aşiretlerin etkinliği biliniyor. Birinin destek olduğuna öteki olmuyor. Ama hepsine belli mesafede duran bir isim, herkesi kucaklayabilir.
Vali Güvenç'i göreve geldiği günden beri izliyorum. Hatta Siverek'in Tutumlu köyünün 20 yıl sonra koruculardan alınıp gerçek sahiplerine verilmesi için nasıl çaba harcadığına da yakından tanık oldum.
Kürt sorunu ve çözüm süreciyle ilgili çarpıcı açıklamaları da biliniyor.
Şimdi Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na hazırlanıyor. Pazar günü İstanbul'da buluştuk. O kısa sohbette söyledikleri seçime iddialı ve heyecanla hazırlandığını gösteriyor. "Asla devlet memuru zihniyeti ve klasik bürokrat anlayışıyla meselelere yaklaşmadım" diyen Vali Güvenç, adaylık gerekçesini şöyle açıklıyor:
"Ben Ankara'nın değil Şanlıurfa'nın adayıyım. Halk istediği için bu yola çıktım. Bana, 'Başbakan'ın yanında kredin var, seni üç büyük ile vali veya müsteşar yaparlar, niye böyle bir maceraya giriyorsun?' diyorlar.
Onlara,
'Bu macera değil, bu bizim halkımıza inancımızın gereği' diye cevap veriyorum.
Hiç tereddüt etmeden, insanlarla buluşmayı, hemhal olmayı istediğim için bu görevi kabul ettim."
Büyükşehir olan Şanlıurfa'da ilk kez tek meclis için seçim yapılacak. Bu yeni dönemi devlet deneyiminden gelen Vali Güvenç'e soruyorum. Güvenç Büyükşehir yasasını bir devrim olarak niteliyor ve şöyle diyor:
"Türkiye cumhuriyeti bir asırdır irtica ve bölücülük korkularıyla yönetildi. Rasyonel ihtiyaçlarımız dikkate alınmadı ve korkulara göre hareket edildi. Şimdi bu korkularımızı aştık. Artık çağdaş bir demokraside olduğu gibi halkın seçtiği insanlar şehirleri yönetecek. Vali devleti temsil edecek, koordinasyon görevini yapacak ama icra seçilmiş insanlarda olacak. Bu müthiş ve büyük bir reform. Gelin halkın karşısına çıkın, kazanın, yönetin ve halka hesap verin. 30 ildeki büyükşehir yasası büyük bir devrimdir. Bu CHP'nin programlarında var ama kimse cesaret edemiyordu."
Şanlıurfa, Kürt siyaseti açısından da önemli bir merkez... AK Parti valiyi aday yaparken, aradaki oy farkı yüksek olsa da en güçlü rakibi BDP... CHP ve MHP'nin esamisi okunmuyor. BDP'nin olası adayları için kulislerde iki isme dikkat çekiliyor:
Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir ve BDP Milletvekili Altan Tan. İki siyasi aktörün de adı geçiyor ama olacaklarına dair bir işaret yok. İkisinden biri aday olursa Şanlıurfa seçimleri hayli renkli geçer.
Bu arada AK Parti'nin, Diyarbakır'da Galip Ensarioğlu'nu, Van'da Osman Nuri Gülaçar'ı, Batman'da ise Mehmet Emin Ekmen'i aday göstermesi bekleniyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA