Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

CHP'nin İstanbul hesabında, cemaat in Kandil out

Yerel seçimlerin kilit şehri İstanbul'da adaylar netleşiyor.
Başbakan Erdoğan, bugün Haliç Kongre Merkezi'nde hem İstanbul'u hem de Trakya ve Marmara'nın belediye başkan adaylarını açıklayacak.
AK Parti'nin İstanbul adayının -sürpriz beklenmiyor- Kadir Topbaş olacağı açık... Topbaş'ın üçüncü dönemi olacak. Eğer kazanırsa büyük olasılıkla öyle görünüyor, üç dönem İstanbul'u yöneterek tarihe geçen ilk başkan olacak.
AK Parti'nin İstanbul'daki en güçlü alternatifi ise CHP... CHP'de hâlâ Mustafa Sarıgül ve Gürsel Tekin ismi dolaşıyor ama ibre Sarıgül'den yana. İki üç gündür de çevresinde yoğun trafik var.
Çünkü hâlâ Sarıgül CHP adayı olduğunu açıklamadı. Peki, ne zaman açıklayacak?
İşte bu zamanı belirlemek için yoğun bir trafik sürüyor. Sarıgül zaman konusunda kararsız, "100 gün uzun" diyerek biraz daha geç açıklamaktan yana olduğu söyleniyor.
Ama CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun ABD'de önce "adayımız" diye açıklaması sonra "aday adayımız" diye düzeltmesi, Sarıgül'ün çevresinde tatsız karşılandı.
Bu nedenle çevresi de "Artık Kemal Bey'e ayıp oluyor" diyerek baskı yapıyor.
Anlaşılan bugünlerde o da açıklayacak.
İstanbul'da en ilginç isim, hiç kuşkusuz Halkların Demokrasi Partisi'nin (HDP) adayı olması beklenen Sırrı Süreyya Önder.
O da sonunda aday olacağını açıkladı.
Bu uzun zamandır gizli- kapaklı yürütülen ama bir biçimde basına sızan CHP ile ittifak görüşmelerinin de bittiği anlamına geliyor.
Bu konuda kulislerde çok şey konuşuluyor. Özellikle Kandil ve HDP yönetiminin CHP ile ittifaka sıcak baktığı sır değil. Ancak HDP'lilerin talep ettiği gibi CHP yönetimi, "ilkeli" ve adı konularak yapılan bir ittifak riskinden korkuyor. CHP'liler daha çok, "açık" değil "gizli" ittifaktan yana ve "Siz bizi destekleyin, biz de size bir şeyler yaparız" anlayışındalar.
Tabii kulislerde CHP'nin bu ittifaka soğuk bakmasını sağlayan bir başka gelişme daha var: Cemaat-CHP ilişkileri...
Ortada adı konulmuş bir ilişki yok ama şu söyleniyor: "AK Parti- Cemaat gerginliği CHP'nin elini güçlendirdi. Bir anlamda HDP'den gelmesi beklenen oylar zaten doğal olarak cemaat çevresinden gelecek.
O zaman tartışma yaratan, hatta negatif olabilecek CHP- HDP ittifakına girmeye gerek yok.
"
Nereden bakarsanız bakın, İstanbul seçimleri hem ilginç bir yarışa sahne olacak hem de siyaset mühendisliği yaparak topluma yön vermek isteyenlere, kendine güç vehmedenlere ders niteliği taşıyacak.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA