Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Kentsel dönüşümde gerçekler ve yalanlar

Seçim sürecinde bu konular konuşulur mu bilemem ama en azından "Kentsel Dönüşüm" meselesinin tartışılacağını umuyorum. Çünkü bu konuda şehir yalanları sınır tanımıyor. Evleriniz ucuza kapatılacak veya sizi başka yerlere gönderecekler gibi sayısız iddia ortada dolaşıyor.
Oysa durum böyle değil. Geldiğimiz noktada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı her türlü yardımı yapıyor, yasa hazır ve çok sayıda farklı seçenek de var.
Ve en önemlisi ortaya çıkmış örnekler. Onlardan biri de İstanbul Esenler'deki kentsel dönüşüm. Birkaç gün önce Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu'yu görünce sordum: "Durum nasıl gidiyor?"
"Çok çok iyi. 1800 konutu teslim ettik, 6 bininin yapımı sürüyor. 850 adedini özel sektör, diğerini biz yapıyoruz. Önemli olan bunu toplumsal talebe dönüştürmek. Halkın yüzde 95'i dönüşüm istiyor. İki şey önemli: Halkın rızası ve yerinde dönüşüm. Farklı seçenekler sunuyoruz. İster müteahhitle anlaşır, ister bizimle isterse de kendisi yapar. Ortaya çıkan ekonomik değeri vatandaşa aktaran bir sistem kurduk. Kiraya çıktığında kirasını ödüyoruz. Şu anda sorunsuz sürüyor."
Esenler'de dönüşümle sadece binalar yenilenmiyor, Şehir Düşünce Merkezi'nde hazırlanan "Kentsel Dönüşüm Master Planı"yla ortaya yeni bir kent mimarisi ve tasarımı çıkıyor.
Siyasetçilerin bu deneyimi incelemeden konuşmaması gerekiyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA