Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Asker kaçakları oy kullanabilecek mi?

Siyasete kurulan tuzaklar, barış süreci, sıcak Suriye sorunları ve yerel seçimler, Türkiye'nin gündemi inanılmaz yoğun.
Bu yoğunluk ertelenmiş sorunların birikmesinden kaynaklanıyor.
Bu yüzden her geçen gün bir başka gerçekle yüzleşiyoruz.
O gerçeklerden biri de sayıları 1 milyona dayanan asker kaçakları. Daha önce de yazdım, çözüm ertelenirse farklı sorunlarla karşılaşabiliriz çünkü sorun giderek travmatik bir hal alıyor.
GBT meselesi, işin ne kadar ciddiye alındığını gösterdi ama aynı zamanda bir korkuyu da beraberinde getirdi. İnsanlar bırakın yurtdışına, şehir dışına gitmeyi, sokakta araba kullanmayı, işe gitmekten bile korkar oldu.
Ülke genelinde yaşları 30 civarında olan bir milyona yakın bir genç kitleden ve onlarla aynı sıkıntıyı yaşayan milyonlara ulaşan aileden söz ediyoruz.
Hepsi yaş sınırının biraz aşağı çekilerek, bedelli askerliğin çıkmasını istiyor. Twitter'da sorunu sürekli gündemde tutan bir grup gençle konuştum.
Biri şöyle diyor: "Yanımda 9 kişi çalışıyor ve kimsem yok. Şehir dışında bir otelde gidip kalmaya bile korkuyorum.
Bedelli ücreti aşağı çekilse iyi olur ama artık 30 bine de razıyız yeter ki daha fazla kaybımız olmasın."
Bu konuda henüz somut bir adım yok ama AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un şu sözleri umut verici:
"Konu, Genelkurmay Başkanlığı'nın bildireceği ihtiyaca göre şekillenecek.
Savunma Bakanlığımız da bu konuyla ilgili çalışmaların yapıldığını açıkladı.
Ama ne zaman olur ne şekilde olur onu bilmiyorum."
Aslında bedelli konusu bütün siyasi partileri yakından ilgilendiriyor. Seçim sürecindeyiz ve 1 milyona yakın bir kitleden söz ediyoruz.
Bugünlerde o kitlenin seçim sandığıyla ilişkisinde de problem olduğu konuşuluyor. Bu da nereden çıktı demeyin, önceki gün Sabah'ta çıkan şu küçük haberi okuyalım:
"GBT sorgularında kimlik bilgilerinin yer alması nedeniyle oy kullanmaya gidince yakalanacaklarını iddia eden 520 bin yoklama kaçağı ve 70 bin bakaya, sosyal medya üzerinden durumlarına çözüm bulunmasını talep ediyor."
Kısaca "yakalanabiliriz" korkusuyla sandığa gidemeyeceklerinden söz ediliyor. Böyle bir şey olur mu bilmem ama maillerden çok sayıda insanın sandık başına gitmekten korktuğunu biliyorum.
Siyasetin bu korkuyu gidermesi gerekiyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA