Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Cumhurbaşkanı seçiminde "ters köşe" olmak

Cumhurbaşkanlığına en güçlü aday hiç kuşkusuz Başbakan Erdoğan. Kamuoyu yoklamaları da bunu gösteriyor.
En son Optimar araştırma tarafından yapılan kamuoyu yoklamasında ilk sırada Başbakan Erdoğan yer alıyor. Onu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül izliyor.
İki siyasi aktörün toplum nezdinde ciddi bir karşılığı olması sürprizlere hatta başbakanın deyimiyle "ters köşe" yapacak gelişmelere de yol açabilir.
AK Parti'de adı cumhurbaşkanlığı için geçen başka isimler de var ama onların oranı çok düşük. Bu nedenle de cumhurbaşkanı adayı denilince akla AK Parti'nin iki siyasi aktörü geliyor ve onlar tartışılıyor.
Muhalefetin durumu ise iç açıcı değil. 30 Mart seçim yenilgisi nedeniyle kendilerini toparlayamayan muhalefet partileri, bırakın ortak aday çıkarmayı, tek tek aday bulmakta bile zorlanıyor. Muhalefetin bu durumu Türkiye siyasetinin en temel sorunu.
Araştırmalara göre CHP'nin olası adayları arasında ilk sırada yüzde 28.8 oranıyla eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ görünüyor. Onu yüzde 13'le Kılıçdaroğlu izliyor. Mansur Yavaş'ın bile yüzde 7.5'e ulaştığı araştırmada eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın oranı sadece yüzde 5.9.
Kim bilir belki de sağa açılan CHP'ye en çok eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel yakışır. Mehmet Haberal'dan daha ilginç olacağı kesin.
MHP'deki en güçlü isim ise yüzde 25.4'le Devlet Bahçeli... İlginçtir MHP adayı olması istenen ikinci isim de CHP için birinci sıraya konulan İlker Başbuğ. Belki de bu, ortak aday için bir işaret.
Bu tabloya bakınca, 10 Ağustos cumhurbaşkanlığı seçimleri için en hazırlıklı ve güçlü parti AK Parti. Ancak AK Parti'de de 3 dönem kuralı değişmediği ve yeni aktörlerle seçime gitmenin nasıl sonuç vereceği bilinmediği için ince hesaplar yapılıyor.
En ince hesap da Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanı adayı olup seçildiğinde partinin başına ve başbakanlığa kimin geleceği üzerine yapılıyor. Haziran 2015'te yapılacak genel seçimlere kadar 10 aylık bir geçiş dönemi söz konusu.
Bu dönemde Başbakan ve AK Parti genel başkanı kim olacak? Başbakan Erdoğan bu iki yapının ayrılmayacağını çok net açıkladı. Ayrıca Cumhurbaşkanı Gül, milletvekili olmadığı için başbakan olma ihtimali yok. İki yapı ayrılmayacağına göre en azından 10 aylık süre içinde AK Parti genel başkanı da olamayacak.
O zaman parti içinden başka bir isim 10 veya 8 aylık süre için hem başbakan hem parti genel başkanı olacak. Çünkü 45 gün içinde kongre yapılması gerekiyor. Kulislerde en yoğun Ahmet Davutoğlu ismi geçiyor ama benzer bir isim de olabilir.
Gidişata bakılırsa AK Parti'de bugün itibariyle ikinci bir olasılıktan söz etmek mümkün görünmüyor. Parti tabanı ve kadroları Başbakan Erdoğan'ın Köşk'e çıkmasına yoğunlaşmış durumda. Gelen talepler de ağırlıkla bu yönde. Hafta sonu milletvekilleri ve parti yöneticileriyle Afyon'da yapılacak istişare toplantısından da benzer sonucun çıkması bekleniyor.
Peki, bu durumda "ters köşe"den ne kastedilmiş olabilir? Başbakan Erdoğan için 3 dönem kuralı değiştirilir, mevcut cumhurbaşkanı Gül'le yola devam edilir ya da "Abi formülü"yle cumhurbaşkanlığına Beşir Atalay gibi yeni bir isim aday gösterilir; Başbakan Erdoğan ve Abdullah Gül de el ele vererek partiyi 2015 seçimlerine götürür. Tıpkı 3 Kasım 2002 seçimlerindeki gibi.
Zor görünüyor ama siyasette 24 saat bile uzun bir süre, çok şey değişir, bekleyip göreceğiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA