Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Yeni kabinenin yeni isimleri

Türkiye'de ana muhalefet hariç siyaset normalleşiyor. Kısa sürede, kriz ve kaos yaşamadan bir cumhurbaşkanlığı seçimini, AK Parti olağanüstü kongresini, cumhurbaşkanlığı yemin törenini ve yeni hükümetin kuruluşunu geride bıraktık.
Her şey tıkır tıkır işledi ve aylar önceden "gerilim" çıkacak diye bekleyenlerin hiçbir öngörüsü çıkmadı. İyi ki de çıkmadı. Ve "Yeni Türkiye" yolculuğu başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu yolculuğun ilk adımı olarak, dün Köşk'e çıkan Başbakan Ahmet Davutoğlu hükümetini onayladı.
Yeni kabine istikrarı dikkate alan, dengeyi gözeten bir sentezin ürünü... Gidenler de gelenler de şaşırtmadı. Yeni bakanlar Numan Kurtulmuş, Yalçın Akdoğan, Volkan Bozkır ve Nurettin Canikli beklenen isimlerdi. Bu isimler, birkaç gün önce "Davutoğlu kabinesinin şifreleri" başlıklı yazımda yer almıştı. Daha çok, Türkiye'yi önümüzdeki 2015 seçimlerine götürecek "geçiş hükümeti kabinesi" gözüyle bakıldığı için köklü bir değişime gidilmedi. Ama gelen her yeni isim, yeni dönemin kodlarıyla uyumlu.
En farklı hamle ise "Çözüm süreci"ni yürüten Beşir Atalay'ın yerine Yalçın Akdoğan'ın getirilmesi. 12 yıllık AK Parti iktidarının karşılaştığı en kritik anlarda sürecin içinde bulunan Akdoğan'ın yeni dönemin en kritik meselesi "çözüm süreci"nden sorumlu bakan olması, o alanda daha "atak" bir siyasetin devreye gireceğini gösteriyor. Bir anlamda, kapalı kapılar ardından çıkıp, açık siyasi görüşmelere geçişin hazırlığı yapılıyor.
Bu arada gözler, bu yeni kabineye paralel olarak, AK Parti Merkez Yönetim Kurulu'nda (MYK) yapılacak değişime çevrilmiş durumda.
Oradaki değişim de sınırlı olacak görünüyor. Bu sınırlı değişime de, AK Parti'nin yeni döneme uyumu, siyasi istikrar ve eski -yeni sentezi açısından bakılacak. Numan Kurtulmuş'un boşalttığı ekonomiden sorumlu genel başkan yardımcılığına doğal olarak yeni bir isim atanacak.
Bir de AK Parti'nin Parti Sözcüsü ve AR-GE'den sorumlu genel başkan yardımcılıklarında değişim olabileceği söyleniyor.
Kısaca yeni kabine ve AK Parti yönetimi Cumhurbaşkanlığı makamıyla uyumlu, parti içindeki eski -yeni dengesini dikkate alan ve istikrarı koruyan bir misyona sahip.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA