Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Darbelere meydan okuyan şehir

İstanbul, sadece ekonomide veya sosyal yaşamda değil, siyasette de ölçü olan bir şehir. Bu yüzden siyasetçiler, "İstanbul'u kazanan Türkiye'yi kazanır" diyor. Bu durum, her parti için geçerli ama AK Parti için çok daha geçerli. Çünkü AK Parti'nin doğal lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı önce başkanlığa sonra da başbakanlığa götüren şehir İstanbul.
Başbakan Ahmet Davutoğlu da bu gerçeği bildiği için pazar günü yapılan AK Parti İstanbul 5. Olağan Kongresi'nde İstanbullulara şöyle sesleniyordu: "Aziz İstanbul'un aziz gençliğine selam olsun. Reisin bütün emanetine sahip çıkacağız inşallah. Tarihle vahyi buluşturan aziz şehre selam olsun. Milletin seçtiği ilk Cumhurbaşkanını çıkaran İstanbul'a selam olsun. Her haliyle AK Parti İstanbul'dur, İstanbul AK Parti'dir."
Telekom Arena'da kongre yapan bir il teşkilatının Sinan Erdem gibi 17 bin kişilik bir salonu doldurması zor değildi. Bu yüzden, salonun kalabalıklığından çok 13 yılı iktidarda geçen bir partinin hâlâ heyecan yaratıp yaratmaması önemliydi.
AHaber yayını nedeniyle erken gittiğim kongre salonunda gördüğüm hava, sivil siyasetin geleceği açısından önemliydi. Coşkulu ve dinamik bir kitle vardı. Ve bu kitle Türkiye'nin siyasetle değiştirilmesinden umutluydu ve ısrar ediyordu. Bu kitle, Türkiye'nin son iki yılda yaşadığı kuşatmayı, Gezi sonrası Yeşilköy havaalanını doldurarak, 17-25 Aralık sonrası da Kazlıçeşme'de görkemli bir mitinge imza atarak bozan kitleydi.
Kısaca İstanbul, Türkiye'ye kurulan tezgâhları bozan şehir olarak öncü görevini yerine getiriyordu. Divan Başkanı da olan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, İstanbul'un bu rolünü şu sözlerle dile getiriyordu:
"Yılmadınız, korkmadınız, vesayeti size hâkim kılmaya çalışanlara, ekonomik krizler çıkarmaya çalışanlara fırsat vermediniz. Milletin sığınma ocağı olan AK Parti'yi, milletin sinesinden koparmaya çalıştılar ancak öyle büyük, aziz bir duruş gösterdiniz ki onların darbelerine meydan okudunuz, 'dur' dediniz."
AK Parti'nin bu rolü oynamasında emeği geçenlerden biri de hiç kuşkusuz 8 yıldır il başkanlığı görevini yürüten Aziz Babuşçu'ydu. Yerini kendisi gibi yerel yönetimlerden sorumlu yardımcısı Selim Temurci'yi bırakırken şöyle diyordu: "7 Haziran seçimleri, yapılmış ve yapılacak olan seçimlerin en önemlisidir. Bu, millete operasyon yapmaya kalkanların son çırpınışlarını bitirecektir."

Kongre kulisleri

Kongrenin görünen yüzünde genel siyasetin seyri konuşulurken kulislerde daha çok yeni milletvekili adayları ve sıralama konuşuldu. Üç dönemi dolduranların ayrılması ve İstanbul'un milletvekili sayısının 3 artarak 88 olması da İstanbul'a ilgiyi artırdı. İstanbul birinci bölge bir milletvekili artarak 31, ikinci bölge 1 milletvekili kaybederek 26, üçüncü bölge ise 3 artarak 31 milletvekili çıkaracak.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun memleketi Konya'dan aday olması da doğal olarak gözlerin İstanbul'a çevrilmesine neden oldu. Acaba İstanbul'un ilk sıralarında kimler olacak? En çok merak edilen de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üç dönem seçildiği birinci bölge birinci sırada kimin olacağı... Büyük olasılıkla bir bakan olacak. İlk akla gelen de İdris Güllüce. İkinci bölgenin birinci sırasında ise Numan Kurtulmuş'un üçüncü bölgenin birinci sırasında da Süleyman Soylu'nun olması büyük olasılık.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA