Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

YSK ve geçersiz oylar

7 Haziran seçimleri, siyasete uyarılar yapan önemli bir seçimdi. Buradan partiler ne ders çıkartır göreceğiz ama bu seçimler asıl dersi "seçime hile karışacak" iddiasını dillerine pelesenk edenlere verdi. Artık gına gelmişti, siyasetçisinden yazarına, önüne gelen "kedi girdi"den "çöplükte pusula bulundu"ya kadar onlarca yalanı pervasızca kullandı. Şimdi hiç sesleri çıkmıyor!
Neyse, bu atlatıldı ama bu kez de başka bir seçim sorunu çıktı karşımıza; geçersiz oylar sorunu... İlk kez bu seçimlerde geçersiz oyların 1.3 milyonu aşması herkesi şaşırttı. Bu yüzde 2.8'e tekabül ediyor. Önemli bir oran. Sadece İstanbul'da 500 binin üzerinde oy geçersiz sayıldı.
Peki neden?
Acemilik falan deniyor ama en önemlisi YSK'nın hazırladığı karmaşık oy pusulası. Pusulada bağımsız aday isimlerinin büyük partilerin tam altına gelmesi geçersiz oy artışının da en önemli nedeni. Bu durum, büyük oy alan partilerde ciddi oy kaybına yol açtı.
Acaba önümüzdeki olası bir seçimde YSK bu garipliği gidermek için bir şeyler yapıyor mu? Merakla bekliyoruz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA