Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

MHP ne yapmak istiyor?

Koalisyon görüşmelerinde son haftaya girildi. Yarın Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Devlet Bahçeli'nin görüşmesi var. Herkes merakla o görüşmenin nasıl sonuçlanacağını bekliyor. Acaba bir koalisyon mu olacak yoksa bir tekrar seçime mi gidilecek?
MHP bile isteye koalisyon görüşmelerini zorlu bir satranç oyununa dönüştürdü. Siyasetini, uzlaşma ihtiyacından çok, Şah-Mat ikilemi üzerine kurdu. Daha 7 Haziran gecesinden itibaren, dışlayıcı bir tutum aldı. AK Parti- CHP koalisyonu dışında tüm seçeneklere kapıyı kapattı. Yüzde 60'lık bloka karşı çıktı, Önce "haydi seçime" dedi sonra dönüp seçime gidilmemesi gerektiğini söyledi. Ardından Meclis başkanlığı seçiminde AK Parti'ye destek verdi, sonra da hem cumhurbaşkanına hem de başbakana saldırdı.
Peki, MHP bu tavrıyla ne yapmak istiyor? Siyaset kulislerinde Bahçeli'nin bu tavrıyla iki siyasi hedefi olduğu söyleniyor. Birincisi bütün bu ters söylemlerine rağmen asıl niyeti AK Parti'yle bir koalisyon yapmak. Bir MHP'li şöyle diyor: "Bahçeli somut bir adım bekliyor. Eğer pazartesi Davutoğlu, söze kırmızı çizgilerden başlarsa görüşme 15 dakikada biter. Ama eğer bir hükümet önerisi ve bakanlıkların nasıl dağıtılacağı gibi somut bir formülle gelirse koalisyon kurulur. Bence Bahçeli bunu bekliyor."
Bahçeli'nin ikinci hedefi ise görüşmenin kısa kesilmesiyle devreye girecek. Bu da AK Parti'nin daha doğrusu Cumhurbaşkanı'nın ülkeyi seçime götüren olmasını sağlamak. Bu durumda bir seçim hükümeti zorunlu olacak ve MHP, bu seçim hükümetine katılmayacak.
Böylece MHP, AK Parti-CHP ve HDP'nin kuracağı ortak hükümete karşı etkili bir kampanya yürütecek. Böylece en başta söylediği "Biz ana muhalefet olmaya hazırız" sözünün gereği yerine gelmiş olacak. MHP de Cumhurbaşkanı ve AK Parti'yi, "HDP'yle hükümet oldunuz" diye suçlayacak, milliyetçilerin oyunu toplayacak. Koalisyon olursa da bunlar unutulacak.
AK Parti'nin MHP'nin bu beklentilerine nasıl bir cevap vereceğini yarın göreceğiz. Bu görüşmeden bir koalisyon çıkacağı ihtimalini yüksek görenler var. Ancak itiraz edenler de var. Çıkacak bir koalisyona "savaş koalisyonu" diye itiraz edenlere cevabı da bir CHP'li veriyor:
"Türkiye buraları çoktan aştı. Hiç beklenmedik, sürpriz şeyler olabilir. Öcalan'ın idam kararını, MHP'nin ortak olduğu bir koalisyon hükümeti kaldırmadı mı? Bizim arkadaşlar sık sık, 'İsrail'le anlaşmayı Erbakan imzaladı. Başörtüsünün normalleşmesini CHP sağladı' demiyor mu? Şimdi de silahların demokrasi içinde devreden çıkartılması MHP döneminde gerçekleşebilir. Neden olmasın?"
Siyaseti sürprizlere gebe bir hafta bekliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA