Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Kars’ın 15 Temmuz’u

Türkiye, 15 Temmuz'da kurtuluş savaşı sonrasının en kritik gecesini geçirdi. O gecenin kritik şehirleri İstanbul ve Ankara'ydı. Onlar düşseydi Türkiye düşecekti. Ama o kadar olmasa da bu düşüşü zorlaştıran Cizre gibi Kars gibi başka şehirler de vardı. Örneğin o gece benim de şehrim, Kars'ın tanklara nasıl direndiğinin bilinmesi gerekiyor.
O gece, saat 22.00'de merkezi kavşakları 15 tank kuşatmıştı. Aynı anda tugay komutanlığı "Asker yönetime el koydu" anonsu yaptırıyor, vatandaşa korku salıyordu. Darbecileri FETÖ'cü iki vali yardımcısı da destekledi. AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın o gece neler yaşadıklarını şöyle anlatıyor:
"22.00'de sokağa çıktım. 2 polis 'İhtilal oldu' dedi. Eve gidip eşimle helalleştim. Arkadaşları aradım, 14 kişi olduk. O arada genel merkezden teşkilat başkanı aradı 'partiyi açın' dedi. Hemen açtık. Emniyet Müdürlüğü karşımızdaydı. Tugay komutanı Emniyet Müdürü'ne 'tugaya git' diye baskı yapıyordu. Ama o direndi ve gitmedi. Valimiz de dik durarak destek verdi."
O moralle Kars'ın sokaklarına inen halk, darbe girişimine karşı direnip tankların hareketini engelleyecekti. En kritik an ise Emniyet Müdürlüğü'nü teslim almak isteyen komutanla halkın karşı karşıya gelmesiydi. Halk darbeci komutana şöyle seslendi: "Bizi ezip geçmeden Emniyet'i alamazsınız." Sonrasını Çalkın şöyle anlatıyor: "Cumhurbaşkanımızın açıklamasıyla kalabalık arttı. Toma'lar ve Özel Harekât hazırlandı. Topluca tankların önüne dikildik. Ciddi mücadele verdik ve darbecileri durdurduk."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA