Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

“AB’de HDP’ye siyaset hakkı vermezler”

Yerel seçimleri de gölgede bırakan bir gerilim ve tartışmanın içindeyiz.
Çukurca'da 4 askerin şehit edilmesi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik saldırı ve doğal olarak bu zemini yaratan bir terör-siyaset ilişkisi var.
Türkiye bu kısır döngüden bir türlü çıkamadı. Geriye dönüp bakın, döne döne hep aynı şeyler yaşandı. Peki buradan nasıl çıkılacak?
Önceki gün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Habertürk televizyonunda Hülya Hökenek'in sunduğu programa konuk oldu.
Bakan Soylu, benim de aralarında bulunduğu gazetecilere, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun cenazeye katılmak için haber verip vermediğinden, İstanbul seçimlerinde dönen organize işlere kadar bir dizi konuda önemli açıklamalar yaptı.
Ancak içinden geçtiğimiz sürecin en kritik ve çok tartışılan konusu PKK-HDP ilişkisi ve CHP-HDP işbirliği üzerinde ise ısrarla durdu. Bu hem seçim sürecinde, hem de seçim sonrası çok tartışılmış ve gerekçe olarak da şu söylenmişti: "HDP legal partiyse CHP de onunla ilişki kurabilir?" Bakan Soylu, buna itiraz ediyor ve "Şiddeti reddeden Venedik Kriterlerini" hatırlatıp şöyle diyordu:
"Bunu en iyi CHP'nin anayasa profesörleri biliyor. Tayyip Erdoğan düşmanlığı, nefreti öyle bir noktaya gelmiş ki, geçmişte savundukları Avrupa sosyal demokrasisi, Venedik Kriterleri, yani şiddeti dışlayan kriterleri, AİHM kriterlerini görmüyorlar bile. Avrupa'nın hiçbir yerinde HDP gibi bir partiye siyaset hakkı vermezler. Hadi Alman devleti desin 'Şu partinin PKK ile ilişkisi var'. Bakalım yaşıyor mu, yaşamıyor mu? Teröre karşı bütün ülkeler, gelişmiş ülkelerin hepsinde aynı reaksiyonlar söz konusu."

Akılla izah edilemez
Bakan Soylu, terör ve şiddete karşı siyaset ve sivil toplumun ortak tepki vermesiyle ilgili de şunları söylüyordu:
"Türkiye milli gelirde 12 bin dolar seviyesine geldi. Orta üstten, üst gelir seviyesine geçmeye çalıştığımız andan itibaren de başımıza gelmedik şey kalmadı. Türkiye'yi hiç rahat bırakmadılar. Bu konuda Sayın Erdoğan'ın gayretleri ortada. Gezi, 17-25 Aralık, 6-7 Ekim. HDP niye yakıp yıkıyor?
Niye çukur açıyor? Derdi ne?
Meclis'e girmişsen sen niye böyle bir değerlendirme yaparsın. Bu işin akılla izah edemeyeceğimiz tarafları var."

CHP burada yanlış yaptı
"Son 2-2,5 yılda görevim icabı Doğu ve Güneydoğu'ya çok gittim. Bana diyorlar ki 'çok sert konuşuyorsun'. Ben Kürt kardeşlerime mi sert konuştum, PKK'ya konuşacağım tabi.
Eğer o iklimi orada yakalasınlar bir tek yatırımın oraya gelmesine müsaade etmezler. Niye kafamızı bir daha duvara vuralım. Ben bunu siyasetçi olarak değil vatandaş olarak söylüyorum. CHP burada yanlış yaptı. Biz de 6-7 puan için yapabilirdik ama yapmadık."

Kılıçdaroğlu'nun korumaları
İçişleri Bakanı Soylu, o yayında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun korumalarıyla ilgili de ilginç bir açıklama yaptı. Şöyle diyordu:
"Kılıçdaroğlu korumalarının ne iş yaptığına bir baksın. O korumalar bana bağlı. Koruma işiyle mi ilgileniyorlar, yoksa başka işle mi ilgileniyorlar, bir baksın. Yarın, öbür gün müfettişlerimiz gidecek.
Ben bunun hesabını sorarım. Öyle adam koruyarak, adamcılık yaparak bu işler olmaz, devlet işi ciddi işlerdir. Bir korumanın işi koruma olması lazım. Bir baksınlar. Orada haber verdik dediler, hayır haber yok."
Kılıçdaroğlu'nun korumaları meselesi CHP içinde de tartışılıyor ve kulislerde özellikle belediyelerle ilişikleri konusunda ciddi iddialar var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA