Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YAŞAR ÖZAY

Bakanlık hedeflerini belirledi

Milli Eğitim Bakanlığı okul öncesinden yüksek öğretime kadar tüm eğitim kademelerinde 5 yılda yapılacak çalışmaları "Stratejik Plan" ile belirledi.
Uzun bir çalışma sonucunda hazırlanan planda; okullaşma oranlarının yükseltilmesi, hizmet kalitesinin artırılması, cinsiyet ayrımcılığı ve çocuk hakları konusunda okullarda öğrencilerin bilinçlendirilmesi konuları bakanlığın hedefleri arasında ilk sıralarda yerini aldı.
Planda öncelikli konular arasında yatılı okullarda duş ve oda sistemi, okulların çevreye açılması, okul başarılarının artırılması, kapalı okulların satılması, derslik başına düşen öğrenci sayısının azaltılması, bölgesel farklılıkların ortadan kaldırılması, okul pansiyonlarında öğrencilere açık büfe kahvaltı verilmesi, dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi, yurtdışına gönderilecek öğrenci sayısının artırılması, üniversitelerin ihtisaslaşması ve YÖK'ün yeniden yapılanması da yer aldı.
Yukarıda sayılan konular itiraz edilmemesi, teşvik edilmesi gereken konular. Fakat yıllardan beri eğitimle ilgilenen biri olarak bu konuların her yıl tekrarlanan konularla benzerlik gösterdiğini söylememde de fayda var. Bu küçük eleştiriden sonra bakanlık yetkililerine, emirlerinde yüzlerce yönetici çalıştıran genel müdürlere sesleniyorum. Lütfen "Stratejik Plan" çerçevesinde yapacağınız çalışmaların bir planını hazırlayın. Yapacağınız çalışmalar ve performanslarınız ortaya çıksın. Önümüzdeki yıl hazırlanacak plan değerlendirmesinde neleri yaptığımızı görelim. Başbakanın dediği gibi söylemek devri bitti. Vatandaş artık icraat bekliyor.

YÖS kaldırıldı..

Yüksek Öğretim Genel Kurulu yaptığı toplantıda Yabancı Öğrenci Sınavı'nın (YÖS) kaldırıldığını açıkladı. Buna göre artık yabancı öğrenciler sınavsız olarak eğitimdeki başarılarına göre üniversitelerimizde rahatlıkla okuyabilecek. Eğitim adına sevindirici bir haber. Geçmiş dönemlerde üniversitelerimizde okuyan yabancı öğrenci sayısı, şimdiki dönemden kat kat fazlaydı. Ortadoğu, Balkan Ülkeleri ve Arap ülkelerinden birçok öğrenci ülkemizde eğitim görüyordu. Yeni düzenleme ile bu öğrencilerin tekrar ülkemizde okumaya gelmelerini düşünmek ise biraz hayal gibi. Çünkü dünya çok değişti. Yüksek öğretim uluslararası eğitime dönüştü. Uluslararası bir sistemin içinde olmayan, dünya ile entegre olmamış üniversitelerde kimse eğitim almak istemiyor. Üniversitelerimiz kendilerini yerel eğitimden kurtarıp, küresel eğitim olgusu içinde yer aldıkları takdirde yabancı öğrenci almakta başarılı olurlar. Yoksa birkaç yabancı üniversiteyle işbirliği anlaşması yapmayla yabancı öğrenci almak şimdilik
mümkün görünmüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA