Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YAŞAR ÖZAY

YGS bitti, gözler LYS'de

1.7 milyon öğrencinin ter döktüğü Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı bitti. Ama ardında şimdiye kadar yaşanmamış bir stres ve gerilim kaldı. Binlerce öğrenci sınavdan çok sınava giriş stresi yaşadı. Kopyayı önlemek için alınan olağanüstü önlemler yöneticileri ve öğrencileri çileden çıkarmaya yetti. Sınavda başarılı olmak için dershanelere devam eden, deneme sınavlarına giren öğrenciler, sınav öncesi yaşanan olağanüstü güvenlik önlemleri karşısında bildiklerini bile unuttular. Rehber öğretmenler öğrencilerin sınav öncesi stres yaşamaması için günlerdir öğrencilerini eğittiklerini, ama ortaya çıkan durumun öğrencileri beklenenden fazla strese soktuğunu dile getiriyorlar.
Sınav sonrası gazeteyi arayan yüzlerce öğrenci, sınavda yaşadıkları stres yüzünden başarılı olma şansının ellerinden alındığını dile getirdi. Sınavda 16 soruyu çözen, 140 puanın üstünde puan alan öğrenciler iki yıllık meslek yüksek okullarına, 32 soru yapan 180 puanın üstünde alan öğrenciler Lisans Yerleştirme Sınavı'na girmeye hak kazanacak. Birinci sınavın ikinci sınava etkisinin yüzde 40 olduğu düşünüldüğünde, sınav öncesi yaşanan kaosun öğrencilerin başarısını ne kadar etkilediği bir kez daha ortaya çıkıyor.

İkinci sınavda bunlar olmasın!
Öğrencilere tavsiyem, artık ilk sınavı unutmalarıdır. Şimdi diğer sınava hazırlanma zamanı. İkinci sınavda başarılı olan öğrenciler 144 üniversitedeki 700 bin kontenjan için tercih yapacak. Haziranda yapılacak LYS sınavına 2.5 ay gibi kısa bir süre kaldı. Adayların tercih edecekleri programa göre hazırlanmaları daha sağlıklı olacak. Tüm adayların YGS'de gösterdiği performansın muhakemesini bir kenara bırakıp hızlı bir şekilde LYS konularına odaklanması gerekir. Unutmamak gerekir ki LYS'de soru sayısı fazla ve tüm konuları içerdiğinden, adayların kalan süreyi verimli değerlendirerek hiçbir konuyu atlamadan hazırlanması şarttır. YGS'nin sonucu beklentinin üzerinde ya da altında olsa da puan oluşumunda LYS'nin ağırlığının daha fazla olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Yetkililerin, ikinci sınavda öğrencilere, ilk sınavdaki stresi yaşatmayacağını umut ediyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA