Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YAŞAR ÖZAY

Korkularınızı yenin

Anne babalar olarak hepimizin ortak hayali çocuklarımız için iyi bir geleceği olmasıdır. Bu hayalin adı bazen iyi bir özel veya Anadolu lisesi olabilir. Eğitim yılının sonuna yaklaştığımız şu günlerde öğrencileri sınav stresi sardı. Veliler ise yeni eğitim sistemi karşısında şaşkınlar. Orta öğretim geçiş sisteminin kendi içinde barındırdığı güçlükler ve SBS'nin bu yıla özgü tartışılır puanlama sistemi sınava girecek çocuklarımızı olduğu kadar biz yetişkinleri de oldukça kaygılandırıyor. Bir yandan da sınav öncesindeki son günleri hem keyifli hem de verimli geçirmelerini istiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı SBS sınavlarının bu yıl son bulacağını ve kaldırılacağını açıkladı. Açıkça söylemek gerekirse sınavsız bir sistem düşünülüyor. Ama çeşitliliğin olduğu her yerde "seçme" olur Şartların adil olması halinde "seçme kriteri" ne olursa olsun çok şey değişmez. Bu nedenle adaletli bir uygulama yapılması için seçme sınavı yapılması tek çözüm olarak görülüyor.
Uygulamaya koyduğumuz eğitim sistemimizin yapısı çocuklarımızı sınavla endeksli hale getiriyor. Gençlerin ailesi ile diyalogunu koparıyor. Ruhsal sıkıntılar yaşamasına neden oluyor.
Açıkça söylemek gerekirse çocuklarımız, çocukluklarını yaşayamadan sınavlarla yaşamayı öğreniyorlar. Çünkü eğitim sistemimiz seçme sınavlarına odaklı.
Aslında hayatın her aşaması seçmeye ve sıralamaya yönelik bir çaba içersinde sürüp gidiyor. Fakat hiçbiri ilköğretim çocuklarının üzerinde SBS'nin bıraktığı etkiyi bırakmıyor. Bu nedenle öğrencilere seslenmek istiyorum.
Sınavda başarılı olmak hayatın bittiği anlamına gelmiyor. Her sınavda başarılı olmak diye bir kaide de yok. Sevgili öğrenciler sizler elinizden geleni yaptınız. Sonuç ne olursa olsun üzülmeyin.Yapılan sınavın bir sıralama sınavı olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Sıralamanın altında kalmanın asla başarısızlık olduğunu aklınıza getirmeyin.

Aileniz her zaman yanınızda
Korkuları yenmenin bir yolu olumsuz düşünmemektir. Bu nedenle öğrencilere en büyük tavsiyem olumlu düşünmeleri, korkularını buzdolabına koymaları olacak.
Başka bir tavsiyem ise neşeli olmaları, bedenlerinin gevşemesine izin vermeleri, kendilerini mutlu günlerde yaşadıkları olayların içine kapatmaları olacak..
Öğrencilerin en büyük korkularının başarısızlık olduğunu biliyorum.
Anne ve babanızın başarısız olmanız durumunda size kızacağını düşünüyorsunuz. Bunu aklınızdan çıkarın. Aileniz her zaman sizin yanınızda yer alacaktır. Siz elinizden geleni yaptınız. Onlar her zaman sizin yanınızda olacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA