Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖZGÜR ÇAKIR

Popun anonim sesi

Türk pop müziğinin yorumuyla ve sesiyle en güçlü, yaşamıyla da en sıradışı ve renkli figürlerinden biri olan Yıldız Tilbe'nin son albümü Aşk İnsanı Değiştirir, Avrupa Müzik'ten yayınlandı. Çift CD'lik albümdeki 23 şarkı boyunca önce kafanız biraz karışıyor. Çünkü albüm Türk Sanat Müziği, pop, fantezi ve Türk Halk Müziği gibi farklı tarzlar etrafında dönüyor. Parçaların iyi düzenlenmiş olması ve organik enstrüman seslerinin bolluğu, farklı türleri bocalamadan dinlemenizi sağlıyor.
Albümde anonim şarkıların fazlalığı da dikkat çekiyor. Salındı Bahçeye Girdi, Hata Benim, Karahisar Kalesi, Bülbül Havalanmış, Gayrı Dayanamam gibi türküleri yorumlamakta son derece başarılı olmuş Tilbe. Özellikle Gayrı Dayanamam'da vokalinin doruklarında dolaşıyor. Söz ve müziği Tilbe'ye ait olan parçalar modern düzenlemeleriyle ve Tilbe'nin doğal yeteneğiyle yazdığı güzel sözlerle bezeli. Albümü adını veren şarkının sözleri bunun güzel bir örneği gibi: Aşk insanı değiştirir/dövüşürken seviştirir/ vazgeçerken birleştirir/kaf dağından gül getirir.

Galeano'yu anımsatıyor

Tilbe'nin söylemeyi tercih ettiği şarkılar kendisine ait olsun ya da olmasın, melodi ve söz anlamında insanın aklına Uruguaylı yazar Eduardo Galeano'nun Zamanın Haritası isimli hikâyesini getiriyor. Galeano hikâyede şöyle diyor: "Yaklaşık üç yüz bin yıl önce, kadın ve erkek ilk kelimeleri söylediler ve anlaşabileceklerine inandılar. Hâlâ aynı durumdayız: İki olmak isteğiyle, korkudan ölerek, soğuktan donarak kelimeler arıyoruz." (Zamanın Ağızları-Çitlembik Yayınları) Aşk İnsanı Değiştirir albümü de aslında bu insanlığa ait ama herkesin altından kolayca kalkamadığı temel meselenin etrafında dönüyor. Tilbe'yi farklı kılan ise herkesin aradığı kelimeleri çok kolay bulması ve müzikal olarak ifade edebilme yeteneği. Bu nedenle Tilbe için topluma mal olması anlamında Türkiye'deki popüler müziğin bir tür 'anonim sesi' diyebiliriz. bu topraklarda ortalama olarak severek dinlenen türlerin iyi derlendiği ve Tilbe'nin bütün bu türlerin hakkını verebileceğini de dosta düşmana gösteren bir çalışma olmuş.Aşk İnsanıDeğiştirir

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA