Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÖZLEM DOĞANER

Dünya Türk evlerinde oturacak

MGK, Bakanlar Kurulu, tezkere...
Ankara, teyakkuzda. Kuzey Irak'ın referandum ısrarından vazgeçmemesi ihtimaline karşılık tüm önlemleri alıyor. Dileğimiz, bu akıl tutulmasından bölge ve ekonomi daha fazla gerilmeden vazgeçilmesi. Bu inattan vazgeçmeniz için sizi uyaran kim? En zor zamanınızda yanınızda olan, 1500'ü aşkın şirketiyle oturduğunuz evden hastaneye, üniversiteden havalimanına yeniden inşanıza destek olan Türkiye...
K. Irak örneğiyle başladık ama asıl konumuz Türkiye'nin dünyayı inşasında attığı adımlar. Türk şirketleri 44 yılda 113 ülkede toplam bedeli 335 milyar doları bulan 8 bin 830 proje üstlendi.
2016'da yurtdışında üstlenilen yeni proje tutarı 10.1 milyar dolar oldu. Önümüzdeki günlerde daha yüksek rakamlara ulaşılabileceğinin de sinyalleri geliyor.
Toplu Konut İdaresi Başkanı Ergün Turan'dan öğrendim. Yeni bir hazırlık var. TOKİ, sektörün bileşenleriyle, odalarla, ilgili derneklerle masada.
Turan, "Özel sektörümüz zaten güçlü ve pek çok ülkede harika işler yapıyor ama biz kamu- özel sektör işbirliğiyle farklı bir alan açabilir miyiz? TOKİ'nin sosyal konut üretimindeki başarı hikâyesini farklı bir segmentte yurtdışına taşıyabilir miyiz? Türkiye için yeni bir ekonomik fırsata çevirebilir miyiz? Bunun için görüşmelerimiz sürüyor" diyor. Devlet güvencesiyle özel sektörün dünyayı inşa etmekte daha da ileri gitmesi mümkün.
TOKİ'yi Robin Hood'a benzetenlere katılıyorum. Ama daha da önemlisi Türkiye'nin dünyadaki önemli markalarından biri oldu. Öyle ki son 3 yılda 80'den fazla ülkeden heyet gelip bilgi alıyor, uygulama desteği istiyor. Turan, ne gelişmekte olan ne de gelişmiş ülkelerde böyle bir idare şekli olmadığını vurguluyor.
"Yılda 65 bin konut yaptığımızı söylediğimizde inanamıyorlar. Sadece konut değil, hastane, yurt, stat ve pek çok stratejik alanda şantiyelerimiz durmuyor. Bu, Türkiye'nin başarı hikâyesidir" diyor.
Hatırlatalım. 1984-2003 yılları arasında 43 bin konut üreten TOKİ, son 14 yılda 802 bin konut yaptı. Bir yılda üretilen 65 bin konutun sadece 2 bini hasılat paylaşımı yöntemiyle gelir elde etmek için yapılan konutlar. Bu gelir de zaten sosyal konut yapımı için kullanılıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA