Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NUR ÇİNTAY

Sofrada 'cicim' demek caiz değil!

Teknoloji çikolataya bulaşır, ırkçılık şekerlemeye sıçrarsa ne olur? Anadolu'nun naif ve nostaljik gazozlarını nerede buluruz? Amerikan futbol ligi finali Super Bowl'da hangi iki yoğurdun derbisi var? Sofra adabında neler caiz değil?

20 OCAK PAZARTESİ

KAOS LOBİSİ VE FAİLİ MEÇHUL ZAMLAR
Eveeet, siyaset ateşi yeme içmeye de sirayet etti! Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, kurufasulyenin başını çektiği zamlarla ilgili olarak "Kaos lobisi şimdi de mutfaklara, sofralara dadandı" dedi. Kuru fasulye: Beşken sekiz. Nohut: Dörtken beş. Pirinç: Dörtken altı. Mercimekler (Yeşil ve kırmızı): İki buçukken üç buçuk TL olmuşlar, Aralık 2013'ten Ocak 2014'e. Fakat bu bakliyat zammını kimse üstüne almıyormuş. Üreticiler topu perakendeciye atıyor, perakendeci toptancıyı suçluyor, spekülasyonla olan vatandaşa oluyor. Bizim gazetenin ekonomi sayfası güzel başlık atmış: "Faili meçhul zamlar." Patateste de var bir karmaşa: Depodan çıkış fiyatı her ay yükselir mi bir ürünün? Sonra denetimler ve ocakta normale dönüş... Neyse ki iyi şeyler de oluyor: 2013'te çöpe atılan ekmek yüzde 18 azalmış. Benim en içimin kaldırmadığı şey, çöpe ekmek atılması. Çok simgesel bir şey diye belki, çok fazla sinirleniyorum bu işe. O yüzden samimiyetle sevindim.

21 OCAK SALI

TEKNOLOJİK ÇİKOLATA VE IRKÇI ŞEKER
1. YAZICIDAN ÇİKOLATA: ABD'nin meşhur çikolata markası Hershey's, üç boyutlu yazıcıdan çikolata çıkartan bir alet geliştirmek için 3D Systems şirketiyle anlaşma yaptığını muştuladı. Biz bunu İstanbul Tasarım Bienali'nde test etmiştik, şimdi ciddi ciddi hayata geçiyor. Hadi bakalım.
2. AFRİKALI ŞEKER: Abromoviç'in sevgilisinin önce üstünde poz verip sonra özür dilediği siyah seks kölesi şeklindeki koltuk var ya, haftanın tek ırkçılık tartışması o değil. Bir de şeker üstünden gelişen daha masumu var: Ünlü şekerleme üreticisi Haribo'nun geleneksel Afrika maskelerine benzeyen siyah şekercikleri de ırkçılıkla suçlandı ve piyasadan çekildi. Peki o zaman bütün o Afrika maske ve heykelcikleriyle dolu mağazalar ve evler de mi ırkçı?

22 OCAK ÇARŞAMBA

GAZOZ: TATLI, NAİF, NOSTALJİK...
Cola'yla ne kadar baş edebilir bilmiyorum ama gazoz güzeldir. Sevimlidir, şirindir. Çocuksudur, saftır. Şeffaftır, masumdur. Cola şehirse, gazoz taşradır. Biraz kaybedendir. Nostaljidir, retrodur. Demode ama hem de cool'dur. Orhan Pamuk'un Masumiyet Müzesi'nin (Romanın da müzenin de) esas karakterlerindendir, Ercan Kesal'ın kitabının ismidir (Peri Gazozu). Gazozun başka bir hoşluğu, içtenliği vardır. Cola Hollywood'sa, gazoz Yeşilçam'dır. Nuri Alço tehlikesi! Şimdi Anadolu'nun dört bir yanından gazozların izi sürülmüş, Tadında Anadolu noktalarında satışa sunuluyor: Ordu'dan Ufuk Gazozu, Safranbolu'dan Bağlar Gazozu, Bodrum Gazozu, Kırşehir'den Özbağ Gazozu, Denizli'den Zafer Gazozu, Ankara Gazozu, Malatya'nın Kayısı Gazozu, Tokat'tan Poyraz Gazoz, Lüleburgaz'dan Şifa Gazozu, Adana'nın Zaman Gazozu... Nerede bu Tadında Anadolu noktaları? İstanbul Atatürk Havalimanı ve Ankara Esenboğa Havalimanı iç hatlar terminalleriyle Bursa ve Yenikapı İDO Hızlı Feribot iskelelerinde. Yolunuz düşerse afiyetle yudumlayın.

23 OCAK PERŞEMBE

SUPER BOWL'DA YOĞURT KAPIŞMASI
ABD'nin en büyük yoğurt üreticisi Hamdi Ulukaya'nın Erzincan'dan New York'a uzanan hikayesinden bahsetmiştik. Heyecan artıyor! 2 Şubat'taki Amerikan futbol ligi finali Super Bowl'da aynı zamanda bir yoğurt derbisi de yaşanacak! Hamdi Ulukaya'nın Chobani markasıyla Fransız Danone'nin Oikos yoğurdunun mücadelesi, 30 saniyesi 4 milyon dolarlık reklamlar şeklinde olacak. Chobani'nin kahramanı boz ayı. 'Bir kase yoğurt dünyayı değiştirmez ama nasıl yapıldığı değiştirebilir' mesajı veriliyor. Vurgu, doğallığa. Chobani'nin Super Bowl'dan sonraki hedefi Oscar törenleri ve Kış Olimpiyatları'ymış. Allah sadece 'Yürü' değil, 'Hayal et ya kulum' da deyince böyle oluyor anlaşılan.

24 OCAK CUMA

TABAĞI SÜNNETLEMEK CAİZ DEĞİLDİR!
Elime Sofra Tanzimi ve Âdabı adında bir kitap geçti. Hilton Oteli Teknik Müşaviri Ekrem Muhittin Yeğen'in imzasını taşıyor. Baskı tarihi belli değil ama 1940'ların sonu olmalı. Davet veya sofrada yapılması caiz olmayan hareketleri okuyalım bakalım:
* Bir meclis veya sofrada karı veya kocanın birbirlerine cicim, elmasım, canım, minnoşum gibi kelimelerle hitap etmeleri gülünç olmalarına sebebiyet verir.
* Karnımız tok dahi olsa, sofraya davet edildiğimizde, tokluğu bahane ederek sofraya iştirak etmemeğe kalkışmak âdaba uymaz.
* Sofrada peçete ile yüzümüzü silecek olursak çok gülünç bir mevkie düşmüş oluruz. Tabak, bardak, çatal veya bıçağımızı silmekle de hoş bir hareket yapmış olmayız.
* Bir sofrada gerek yemek olsun, gerekse çatal kaşık bıçak veya tabak gibi takımlar olsun bunları koklamak hiçbir veçhile caiz değildir.
* Önümüze getirilen yemeğin iyi tarafını seçmek ayıptır.
* Tabakta yemek bırakmak kibarlık sayılmaz, bununla beraber tabağı sünnetlemek de caiz değildir.
* Parmak ile tuz almak bir tarafa, hatta kaşık veya çatal sapı ile tuz almak bile ayıptır.
* Bir davette kemik tutulmaz veya sıyrılmaz.
* Çorbayı soğutmak maksadiyle üfürmek ayıptır.
* Tabağımızdaki yemek sularına ekmek banarak salça veya tabağı temizlemek çirkin bir hareket olur.
* Pilavı daima çatalla yemelidir, kaşıkla pilav yenmez.
* Spagetti denilen uzun makarnaları, tabak içinde küçük parçalara kesmek hiçbir veçhile caiz değildir.
* Pasta ve tortayı ancak çatalla kesmek suretiyle yemelidir. Adi bıçakla pasta kesilmez.
* Bir sofrada elma, armut, şeftali gibi meyveleri, helezoni bir şekilde soymak ayıptır.
* Bir sofrada, bir kimseye şarap, bira, su ikram ederken şişeyi tam ağzından tutacak olursak karşımızdakileri iğrendirmiş oluruz.
* Bardaktaki şampanyanın gazını çıkarmak maksadiyle, çatal veya (şalice) kamış ile şampanyayı çalkalamak züppeliktir.
* Sofrada otururken bir davetlinin arkasından aşırtmaca laf atmak suretiyle konuşmaktan daima içtinap etmekliğimiz icabeder.
* Bir lokantada ısmarlayıp da yiyemediğimiz herhangi bir pasta veya meyve fazlasını paketlemek veya cebimize koymak suretiyle götürmek çirkin olur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA