Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AHMET ÖRS

Mantar konusunda bazı bilgiler

Mantarları bulduğunuz yerde temizleyin ve ayıklayın. Mantarlar mümkün olduğunca yıkanmamalıdır. Su ile temas mantarların tat ve aromalarını olumsuz etkilediği gibi hızlı bir bozulma süreci başlatıyor.
0-3 yaş grubu çocuklara mantar yedirmeyin. Genelde mantarın sindirimi zor.
Ağaçta ya da çayırda çıkan mantarların zehirsiz olduğu yolundaki iddialar doğru değil.
"Çevre insanı ve yaşlılar bilir," inancı da yanlış. Pazardan alınan mantarlarla zehirlenen çok kişi var.
Süt, soğurt, sirke mantarların zehrini yok etmiyor.
Hayvanların yediği mantarları insanların da yiyebileceği görüşü efsaneden ibaret.
Toplanan mantarlar asla naylon torbada saklanmamalı, sepet kullanılmalı ve mümkün olduğu kadar kısa sürede pişirilmeli. Her mantar bozulunca zehirli hale gelir.
Her leziz mantarın benzeri zehirli hatta öldürücü bir "ikiz kardeşi" var. Kesinlikle emin olmadığınız mantarı toplamayın.
Mantarları öldürücü, zehirli, yenmeyen yenebilir ve lüks olarak sınıflandırabiliriz. Hafif mide bozukluğundan, yaşlılar ve küçük çocukların ölümüne yol açabilecek düzeyde zehir içerenler zehirli sayılır. Öldürücü olanlardan kurtulmak mümkün değil.
Birkaç istisna dışında mantarlar tıpkı sebze ya da meyveler gibi kurutulabilir. Bazıların aroması kurutulduğunda daha da güçlenir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA