Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖZGÜR AKMAN

Kupa koleksiyonu büyüyor

Konya'da yapılan Türkiye Kadınlar Şampiyonası'nı Betül Cemre Yıldız kazandı. Dokuz turda sekiz puan toplayan milli satranççı, üst üste üçüncü, kariyerinde ise sekizinci kez Türkiye Kadınlar Şampiyonu oldu. Ekaterina Atalık, Kübra Öztürk ve Zehra Topel gibi isimler katılmayınca, şampiyonaya en önemli favori olarak başladı. 22 yaşındaki Yıldız, 'ebedi tabloda' 11 defa bu şampiyonayı kazanan Gülümser Öney ve dokuz defa kazanan Nilüfer Çınar Çorlulu'dan sonra üçüncü sırada. Yaşını düşünürsek, birkaç seneye bu alanda rekoru eline geçirmesi de sürpriz olmaz. İkinciliği, yedi puan toplayan üç genç satranççı paylaştı. Kardelen Cemhan ikinci, Selen Sop üçüncü, Ebru Kaplan da dördüncü oldu. Denizli'de yetişen 15 yaşındaki Kardelen Cemhan, Denizli'nin yaş gruplarındaki başarılı isimlerinden ve federasyonun altyapı antrenörleri yıllardır yaklaşımını beğenir. Not düşmekte fayda var. Üçüncü Selen Sop, aslında tek başına ikinci olabilecek seviyede ve oyununu geliştirmeye devam ediyor.

İKİNCİ LİGDEKİ YILDIZ SAVAŞLARI ZARARLI
İkinci lig statüsündeki Türkiye Kulüpler Şampiyonası, Konya'da yapıldı. Yıllardır birinci ligin gediklisi olan Antalya Çallıspor şampiyonayı kazandı. İkinci olan Ceyhan Belediye Spor, üçüncü Denizli Erbakır da Çallıspor ile birlikte İş Bankası Satranç Ligi'ne yükseldi. Son yıllarda rekabet artınca ikinci lige de ünlü yıldızlar oynamaya başladı. Birinci lig seviyesinde takımların sayısı hızla artıyor. Uzun büyükusta listesinden bir demet: Eski Avrupa Şampiyonu Pavel Tregubov, Olimpiyat Şampiyonu Ukrayna Milli Takımı'nın yıldızlarından Andrei Volokitin, ünlü Rus büyükusta Mikhail Kobalia. Hepsi çok meşhur ve kariyerli büyükustalar ama böyle yıldızların yeri birinci lig olmalı. Böyle büyükustaların Türkiye'de oynaması güzel, ama ikinci ligin daha amatör bir ruhu olmalı. Bu kadar ünlü yıldızların varlığı faydadan çok zarar getirir, çünkü bazı takımlar bu yıldızları yerel maçlara, yani mahalle maçı niteliğindeki turnuvalara bile getiriyor. İkinci ligde kesinlikle yabancı oyuncu sayısı sınırlanmalı veya örneğin oynayacağı kulüpte yılda belli bir süre antrenörlük yapması gibi kriterler uygulanmalı. Yoksa satranç kulüpleri günü kurtarmaya devam edecek. Tabii, amaç yıldızları savaştırıp kenardan izlemek, filler tepişirken karıncalar ezilsin demekse o ayrı.

TROYA FESTİVALİ'NE DOĞRU
Türkiye'de yaz aylarının satranç klasiği Çanakkale Troya Festivali, 19. defa, 6-14 Ağustos'ta düzenlenecek. Yaklaşık 10 bin TL'yi bulan ödüller yabancı ve güçlü yerli satranççıları çekecektir. Çanakkale, Türkiye'nin en eski satranç turnuvalarından biri olduğu için çok özeldir. Hem tatil yapıp hem de turnuva oynamak isteyenler için ayrıntılar tsf.org.tr'de.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA