Türkiye'nin en iyi haber sitesi
METİN SEVER

Ama biz dağınık kaldık

Edip Cansever'in Oteller Kenti kitabını karıştırıyorum. Yüzme Havuzu şiiri. Bir yerde şöyle diyor:
"Gergefinde gülümseyen karanfil bir bütündü, biliyorduk. Bir orman bir bütündü, bir deniz / Bir leopar benekleriyle, bir balık kılçıklarıyla, iri gözleriyle, solungaçlarıyla / Bir sokak, bir alan, bir kent / Bir oda lambasıyla, masasıyla, rafıyla/ ipliğiyle bir iğne, dalıp çıkışıyla kumaşa."
Ve bir müddet sonra ekliyor: "
...Ama biz dağınık kaldık. / Sevgimizle, sevgisizliğimizle. Mutluluğumuzla, mutsuzluğumuzla. / Özlemlerimizle, yitikliğimizle..."
Felsefi ağırlığı olan bir yazı değil niyetim. Lakin, gerçekten 'bütünlük' var mı? Hayat bir bütün mü? Vardıysa da kaldı mı? Cansever yaklaşık 30 yıl önce yazmış bu şiiri. Hayatın daha yavaş, daha ağır aktığı günlerde.
Sanki bugünleri görmüşçesine.
Şimdi her şey çok daha hızlı hareket ediyor.
Gündelik hayat her şeyi ezip, un ufak ediyor. Hayatın ritmi hızlanırken, kalbimiz ritmi soluksuz kalıyor. Ve belki de bu nedenle, hep dağınık kalıyoruz, sevgimizle sevgisizliğimizle. Sanırım, dağınıklığı toparlayan, bütünlüklü iki şey var: Aşk ve ölüm.
Aşk, sınırlı ve geçici 'bütünlük'.
Ölüm, hayatı işaret eden, toparlanma çabasını zorlayan mutlak gerçeklik.

***

Real Madrid'in hocası Jose Mourinho istifa etti. Kulüp başkanı Perez, istifayı açıklarken, basın toplantısının başında ve sonunda Frank Sinatra'nın ünlü My Way (Benim Yolum) şarkısı çalınmış. Rahmetli Ufuk Güldemir de bu şarkıyla veda etmişti hayata.
Sanırım çoğumuz bizi zorlayan bu hayatta kalabalıklardan sıyrılmak, kendi yolumuzda yürüyerek iz bırakmak, bir 'bütün' olmak istiyoruz.
Lakin kimileri bunu sessizce, usul usul adımlarla kimileri de ortalıkta özgüven abidesi olarak görünerek yapıyor. Gücün ve iktidarın tam ortasında.
Bunlar bana mahalle kavgasında hep güçlüden yana tavır alarak kazananları hatırlatıyor. Şarkının günahı yok, ama ben galiba My Way'i eskisi kadar sevemeyeceğim!
***

Sadece kendimizi parçalamıyoruz.
Doğanın bütünlüğünü de bozuyoruz. Evrenin parçaları çeşitli biçimlerde birbirine bağlı bir bütün olduğunu unutuyoruz. Bir elmanın, elma ağacının değil, bütün bir doğanın ürünü olduğunu da. Ve bedelini ağır ödüyoruz. ABD'nin Oklahoma eyaletini vuran hortum, 55 bin nüfuslu bir yerleşimi dümdüz etti. Geçenlerde Pelin Cengiz, Taraf gazetesindeki köşesinde Norveç Mülteci Konseyi'nin Uluslararası Göç Hareketlerini İzleme Merkezi'nin raporuna yer verdi. Rapora göre sadece geçen yıl 32.4 milyon kişi yaşadığı yeri terk etmek zorunda kaldı. Bunun yüzde 98'i tamamen iklim değişikliğinin yarattığı seller, su taşkınları, fırtınalar, depremler nedeniyle oldu.
Göç etmek zorunda kalan 32.4 milyon kişinin 1.3 milyonu zengin ülkelere mensup kişiler ve bu ülkelere ABD'de dahil.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA