Türkiye'nin en iyi haber sitesi
METİN SEVER

Zeka mı cesaret mi?

ABD'de yapılan araştırmada, korku ve endişenin, yüksek zeka işareti olduğu sonucuna varılmış. Uzmanlar, endişenin zekayla birlikte gelişen bir duygu olduğuna işaret ediyor. Yani bu sonuca göre, zeki insanlar ve zeki toplumlar daha 'korkak' oluyor. Bizim toplumda kabul gören cahil insanın daha korkusuz olduğu düşüncesi, yani 'Cahil cesareti' denilen şey de boşuna değilmiş demek ki!
Peki seçmek zorunda olsanız, hangisini seçerseniz?
Zekayı mı, cesareti mi?
Soruyu "Hangi toplumlar daha mutlu olur?" diye de sorabiliriz
Cesur insanı fazla olanlar mı, yoksa zeki insanı fazla olanlar mı?
Sanırım çoğu kişi zeka diyecektir.
Ama bakın, ABD'nin gizli yazışmalarını, kurucusu olduğu Wikileaks sitesinde yayınladıktan sonra Washington'ın hedef tahtasına yerleşen ve hakkındaki suçlamalar nedeniyle bir yılı aşkın süredir Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nde saklanan Assange, neler söylüyor: "Hayatımdaki en büyük hayal kırıklığını zeki insanların bile korkak olabileceğini, cesaretin zekadan daha az rastlanır bir nitelik olduğunu öğrendiğim zaman yaşadım."
Sanırım Assange, burada insanın 'kendi olmasından', bu konuda kaybedeceğini bilse bile doğrularından vazgeçmemesinden söz ediyor. Yani cesaretten.
Ve sanırım Assange'yi hayal kırıklığına uğratan şey çoğunluğun kendi olmak sorumluluğunu almak yerine, kendini bir yığına, devlete veya bir gruba teslim etmesi.

***

Aydınlık gazetesi Mısır'da yüzlerce kişinin öldürüldüğü katliamdan sonra başlık atmış: 'Silahlı kalkışmaya müdahale'. İşimize geldiğinde halk isyanı, işimize geldiğinde 'kalkışma.' Ama bu yaklaşım Ne yazık ki sadece Aydınlıkçılara özgü bir durum değil. Bu ülkede her kesim, sadece kendi göğsündeki yarayı görüyor. Sadece kendi ölüsünü önemsiyor. Böyle olunca da herkes gerçeği işine geldiği gibi eğip büküyor. Sağcısı da, solcusu da, laik olanı da dindarı da. Kimse 'kırılan yumurtadan' yana değil!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA